fbpx

Svečano otvoren Animafest – 29. Svjetski festival animiranog filma

Zagreb…

Animafest Zagreb od 3. do 8. lipnja

AnimafestCeremonijom svečanog otvaranja u Kinu Tuškanac jučer je započeo 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb. U sklopu Animafest Zagreb će od 3. do 8. lipnja u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano više od 400 umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja. Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorila je predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer.
– Poštovani uzvanici, gosti, dragi prijatelji, obitelji Animafesta. Našli smo se za 29. izdanje u ovom intimnom prostoru da se bolje vidimo i da se bolje čujemo. Na koncu mi nismo ovdje zbog prostora, mi ćemo uživati i u Tuškancu, i u Kinoteci i u Kaptolu. Mi smo tu zbog filmova, a filmova je mnogo i stvarno im se moramo radovati. Neka svečanost počne – kazala je Antauer.
AnimafestU potpuno ispunjenoj dvorani kina Tuškanac izaslaniku predsjednika Vlade Republike Hrvatske Hrvoju Manenici, izaslanici Grada Zagreba Vesni Kusin te uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.
– Stvarno mi je drago da po prvi puta prisustvujem Animafestu. Godinama čujem za ovaj festival po dobru, a nikada nisam imao mogućnosti biti na njemu. Sada imam čast biti u ime HAVC-a mali dio jednog od najprestižnijih festivala animiranog filma u svijetu. Statusu festivala svjedoče i podrška Europskog programa MEDIA, kao i izravna kvalifikacija dobitnika Animafestova Grand Prixa kao kandidata za Oscare. Animafest je pun darovitih umjetnika, redatelja i entuzijasta. Od svoga osnutka zahvaljujući prestižnoj producentskoj kući Zagreb film, kao i Gradu Zagrebu, Animafest računa na entuzijastičnu podršku ljubitelja ovoga filmskoga roda. Tu su autori, profesionalci, gosti iz puno zemalja, ljudi koji vole stvaralaštvo u obliku animacije i svijet koji cijeni naša postignuća. Nedavno preminuli Milan Blažeković, doajen Zagrebačke škole crtanog filma postavio je Hrvatsku na posebno i u svijetu priznato mjesto i za to, kao i za njegova djela, svi smo mu beskrajno dužni i zahvalni. Ja se veselim prisustvovati događajima i pogledati puno filmova. A u međuvremenu vam svima želim uspješan festival i puno lijepih iskustava – rekao je Chris Marcich.
Uslijedilo je prisjećanje na preminulog doajena Zagrebačke škole crtanog filma, autora prvog hrvatskog dugometražnog animiranog filma Čudesna šuma (1986) Milana Blažekovića koji je preminuo u četvrtak u 79. godini života. Uz kratki isječak iz njegova najpoznatijeg djela, Margit Antauer od velikana se oprostila sljedećim riječima:
Ovih dana napustio nas je jedan od autora Zagrebačke škole animacije, dugogodišnji član Vijeća, prijatelj festivala, autor prva tri hrvatska dugometražna animirana filma, gospodin Milan Blažeković. – Milana više nema, ali ostavio je svoju Čarobnu šumu i Čarobnjakov šešir iz kojega će nas vječno pozdravljati likovi poput Šegrta Hlapića, Kolekcionara, Čovjeka koji je morao pjevati. Dakle ostat će njegovi filmovi i mi ćemo ga se uvijek sjećati. Hvala ti Milane.
Na ceremoniji je predstavljena i festivalska špica Animafesta 2019 švicarsko-hrvatske autorice Michaele Müller, koja je nadahnuta ovogodišnjim tematskim programom posvećenim vezi animacije i likovnih umjetnosti te omiljenim Animafestovim projekcijama na otvorenom, a popraćena glazbom Hrvoja Štefotića.
Nakon predstavljanja članova svih žirija, ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s prisutnim autorima Claudiusom Gentinettom (Selfiji), Joannom Lurie (Čudesan dan), Ivanom Bošnjak i Thomasom Johnsonom (Udahnut život), Willom Andersonom (Betty, gdje je maslac?), Gerlandom Infusom (Prosidba) i Moïom Jobin-Paré (Bez predmeta). Razgovor je vodio stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator i kritičar animacije Alexis Hunot.
Od 23 sata goste Animafesta na partyju u Kulturnom centru Mesnička zabavljao je DJ Mario Kovač.

Foto: Press