fbpx

Tarik Filipović oduševio Ilok – 25. festival glumca svečano otvoren

Festival…

25. festival glumca svečano je otvoren – Tarik Filipović svojim je ‘Ćirom’ oduševio publiku Vukovarsko-srijemske županije

Tarik FilipovićPred prepunom dvoranom Slovačkoga doma u Iloku župan Vukovarsko-srijemski, Božo Galić, svečano je otvorio 25. festival glumca. Nakon svečanoga otvorenja je izvedena predstava ‘Ćiro‘, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonia Gabelića i Tarika Filipovića, a u režiji i izvedbi Tarika Filipovića. Publika je izvedbu nagradila aplauzom dugim deset minuta, a predstava je dobila čak 17 aplauza na otvorenoj sceni. Tarik Filipović svojim je Tarik Filipović‘Ćirom’ oduševio publiku Vukovarsko-srijemske županije.
U narednih devet dana pozornice u Iloku, Otoku, Vinkovcima, Vukovaru i Županji postaju centrom hrvatskoga glumišta, a Grad Ilok do nedjelje postaje centar svih kazališnih zbivanja Vukovarsko-srijemske županije te je ovo ujedno i peti put da je Ilok grad-domaćin Festivala glumca. Okupljene glumce i publiku na otvaranju je prvo pozdravila izbornica Nada Abrus te obrazložila svoj odabir predstava, a potom je sve glumce i publiku srdačno je pozdravila gradonačelnica Iloka, doktorica Marina Budimir. U svom govoru najavila je kako se nada ‘da ćemo ovakve i slične predstave u narednim godinama moći gledati i većoj i boljoj dvorani’.
Festival glumca, Josko SevoBranka Cvitković, ovogodišnja domaćica festivala istaknula je u svom govoru kako su glumac i glas jedno te kako je ‘glas glumčev pečat’, a ‘glumci su čuvari pečata’. Zaključila je kako je glas najmarkantnije glumačko sredstvo i da se zato važno baviti glasom i čuvati ga. U ime Ministarstva kulture otvorenju je nazočila Iva Hraste-Sočo, koja aktivno sudjeluje u radu Festivalu glumca. Zaželjela je svim glumcima puno kazališnih nadahnuća i predstavljanja svojih umjetničkih djela koji će pripomoći stvaranju nove publike. U ime Festivalskog odmora, Joško Ševo zaželio je svim izvođačima da ‘Leti ko lišće što vir ga vije, za let si, dušo stvoren’.
Perica Martinović, predsjednica Hrvatskoga društva dramskih umjetnika obratila se Festival glumca, Perica Martinovicmotivirajućim govorom u kojem je istaknula da je kazalište prostor slobode duha, kojeg Vukovarsko-srijemska županija prepoznaje.
Na Festivalu će u natjecateljskom program biti izvedeno dvadeset predstava iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba, a završava dodjelom nagrada i priznanja u nedjelju, 20. svibnja s početkom u 19.00 sati.

Foto: Press