fbpx

Tjedan češkog filma stiže u Art-kino

Od 23. do 27. listopada Tjedan češkog filma

Novo izdanje, među riječkom publikom omiljenog Tjedna češkog filma u Art-kino stiže od 23. do 27. listopada 2020. godine uz četiri suvremena češka filma i jednu kultnu komediju, u spomen na nedavno preminulu legendu češkog filma Jiříja Menzela.

Tjedan

Program Tjedan češkog filma 23. listopada u 20.00 sati otvara komična drama Vlasnici Jiříja Havelke o suživotu stanara jedne zgrade koji zagorčava dogovor oko prodaje prostora na tavanu kako bi popravili stanje svoje stare zgrade.
U nastavku 24. listopada u 20 sati slijedi film ceste Starci Martina Dušeka i Ondřeja Provazníka o postarijim borcima protiv davno nanesene nepravde. Naime, Vlasta i Tonda nemaju još mnogo života, ali pred njima je još jedan važan zadatak – pronaći i ubiti komunističkog tužitelja koji ih je poslao u zatvor 1950-ih.
Komedija Žene u trku Martina Horskýja donosi priču o obiteljskom istrčavanju maratona. Emancipirana i živahna majka u društvu triju kćeri odlučuje ostvariti posljednju želju preminulog supruga i zajednički u etapama otrčati maraton. Dirljiv podvig u praksi ima jedan problem – buduće trkačice nemaju nikakvog iskustva u trčanju! Žene u trku prikazuju se 25. listopada u 20 sati.
Jedan je od najzvučnijih naslova češke produkcije u protekloj godini crno-bijela ratna drama Obojeni ptić, na programu Art-kina 26. listopada u 19 sati. Višestruko nagrađivana, izuzetno provokativna i uznemirujuća ratna drama scenarista i redatelja Václava Marhoula (Tobruk) adaptacija je glasovitog i kontroverznog istoimenog romana Jerzyja Kosińskog.
Šećer na kraju češkog tjedna u Art-kinu, 27. listopada u 20 sati, dolazi u vidu jednog od bisera klasičnog češkog humora Striženo-košeno, nastalog pod redateljskom palicom velikana češke komedije Jiříja Menzela. Film donosi sjećanja iz djetinjstva pisca Bohumila Hrabala kada je živio u provincijskom gradiću u Nymburku u kojem je dominirala lokalna pivovara.

Tjedan

Program se održava u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.
Ulaznice za Tjedan češkog filma mogu se rezervirati putem e-pošte ([email protected]), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Foto: Press