fbpx

Nagrađeni autori najboljih filmova Liburnia Film Festivala

Ljetna pozornica…

Prema izboru žirija Dum Spiro Spero proglašen najboljim filmom, publika je nagradila Tanku liniju, a filmu Iza lica zrcala dodijeljene su čak tri nagrade

Liburnia Film Festival, Pero KvesićDum Spiro Spero redatelja Pere Kvesića najbolji je film prema izboru žirija 14. festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala, saznalo se na sinoćnjoj dodjeli nagrada na opatijskoj Ljetnoj pozornici.
Žiri festivala, u kojem su sjedili Tiha K. Gudac, Carolina Mancini, Dragan von Petrović, Marko Njegić i Zoran Medved, nagradu je filmu dodijelio jer ‘slavi život tako što nalikuje samom životu u njegovoj cikličnosti, subjektivnosti, ljepoti, tuzi i jednostavnim užicima’, te ju posvetio protagonistu, ‘posebnom liku’ kako stoji u njihovom obrazloženju – psu Bablu.
Liburnia Film FestivalNagrada publike pripala je Tankoj liniji Nine Mimice i Paole Sangiovanni. LFF-ova publika, koja je ovom dokumentarcu dodijelila prosječnu ocjenu od 4,65, tako je još jednom pokazala da prepoznaje važne teme i izražava osjetljivost na društvenu nepravdu.
Žiri je posebno priznanje dodijelio filmu Iza lica zrcala, obrazloživši odluku riječima da ‘zrcali i život i film kao isprepleteni odraz u refleksiji introspektivnog dokumentarnog eseja’, te dodao da je riječ o vrlo posebnom filmu.
Riječanin Igor Bezinović nagrađen je za najbolji regionalni film – Kratki obiteljski film.
Liburnia Film Festival– Specifičnim redateljskim pristupom, stilski bliskim ranim radovima Karpa – Ačimovića Godine i Srđana Karanovića, Kratki obiteljski film bavi se ozbiljnom temom analize uzroka i posljedice jednog zločina na formalno duhovit i filmski uvjerljiv način – piše u obrazloženju žirija.
Žiri je dodijelio i stručne nagrade. Tomislav Žaja proglašen je najboljim redateljem za film Slobodni zbog ‘vještog korištenja filmskih sredstava u sažimanju intimne priče velikog broja iznimnih likova te zbog posvećenosti i etičnosti kojom je doprinio oslobađanju protagonista od stigme koju im nameće društvo’.
Jan Klemsche proglašen je najboljim montažerom za film Turizam! zbog ‘sjajnih redateljski odabranih fragmenata, znalački i vješto strukturiranih u duhovitu slagalicu turističkog života, prikazanog iz perspektive različitih likova, objedinjenih dobrim ritmom i crnim humorom’.
Vjeran Hrpka proglašen je najboljim snimateljem za Iza lica zrcala, a žiri njegovu fotografiju opisuje kao ‘hipnotični magnetizam koji izvrsno prenosi emociju redateljice’. Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić za isti su film nagrađeni kao najbolji dizajneri zvuka, zbog ‘magičnog komada umjetnosti, gotovo bez presedana u novijoj hrvatskoj kinematografiji’.

Foto: Tanja Kanazir – Press