fbpx

Dodijeljene nagrade Šovagović, Tanhofer i Šamanović!

Pula…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Nagrade Šamanović, Šovagović, TanhoferZa vrijeme 63. Pulskog filmskog festivala dodijeljene su tri nagrade koju dodjeljuje filmska struka za posebne doprinose u filmskoj umjetnosti. Nagrada Vedran Šamanović je godišnja nagrada koja se dodjeljuje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu. Nagradu dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska udruga filmskihsnimatelja i Hrvatski filmski savez. Ovogodišnji žiri činili su Hana Jušić (DHFR), Silvestar Mileta (HDFK) i Diana Nenadić (HFS). Dobitniku nagradu, autoru Pero Kvesić za dokumentarni film Dum spiro spero nagradu je uručio Silvestar Mileta.
Nagrada Fabijan Šovagović dodjeljuje se za posebni glumački doprinos hrvatskoj kinematografiji, a dodjeljuje je Hrvatsko društvo filmskih redatelja. Ovogodišnja dobitnica je glumica Vera Zima, a nagradu je uručio Danilo Šerbedžija, predsjednik Hrvatskog društva filmskih redatelja.
Nagrada Nikola Tanhofer dodjeljuje se za najznačajnija postignuća na području filmske slike u kategorijama za cjelovečernje djelo, kratkometražne forme i televizijsku seriju za godinu unatrag. Nagradu dodjeljuje Hrvatska udruga filmskih snimatelja. Ovogodišnji žiri činili su Željko Sarić, Goran Mećava i Mladen Matula. Dobitnik nagrade za dugometražni film je Branko Linta, direktor fotografije za film Kosac; dobitnica nagrade za kratkometražni film je Eva Kraljević, direktorica fotografije i redateljica filma Lijepo mi je s tobom, znaš, te za TV seriju ‘Crno-bijeli svijet’ direktor fotografije Mario Sablić. Nagrađenima je nagradu uručio Željko Sarić, snimatelj i redatelj.
Spomenute nagrade svečano su dodijeljen u pulskoj Areni tijekom filmskih večeri 63. Pulskog filmskog festivala.

Foto: Press – Slaven Radolović, Matija Šćulac