fbpx

Žene u europskom i hrvatskom filmu

Pula…

Okrugli stol: Tek jedan od pet filmova režira žena u sedam europskih zemalja!

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Žene u filmu63. Pulski filmski festival u znaku je ženskih filmskih snaga, a veliki broj selektiranih filmova režirale i napisale su upravo žene, gotovo pola Međunarodnog i četiri redateljice unutar Hrvatskog dugometražnog program. Nadalje, čast da 63. Pulski filmski festival proglasi otvorenim, pripala je mađarskoj filmskoj redateljici Márti Mészáros kojoj je tom prilikom uručena i Zlatna Arena za za životno djelo. Márti Mészáros je prva ženska redateljica koja je u Mađarskoj snimila film, osvojila Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu i do danas ostala jedna od najvažnijih europskih redateljica.
– Ovu jako bitnu problematiku filmske industrije obrađujemo, između ostalog i u sklopu programa Pula PROfessional na kojem je 10. srpnja održan Okrugli stol na temu ‘Žene u europskom i hrvatskom filmu’ gdje su predstavljeni i interpretirani rezultati istraživanja provedenog od strane Europske ženske audiovizualne mreže – poručuju organizatori.
Na Okruglom stolu sudjelovali su: Sanja Ravlić, Holly Aylett, Francine Raveney, Ankica Jurić Tilić, Hrvoje Hribar i Boško Picula kao moderator.

Foto: Press