fbpx

Završio 10. PSSST!: Veliki Brcko osvojio je film ¡Aleluja!

Zagreb…

I publika i struka odlučili da Španjolci snimanju najbolje nijeme filmove!

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Festival nijemog filma

PSSST!Svečanom dodjelom nagrada jučer je završio 10. PSSST! Festival nijemog filma koji se posljednja tri dana održavao u Centru za kulturu Trešnjevka. Glavnu festivalsku nagradu Veliki Brcko odnio je kratkometražni igrani film ¡Aleluja! španjolskog redatelja Pacheca Iborra, a nagradu publike osvojio je film Proizvedeno u Španjolskoj redatelja Coke Riobooa, također iz Španjolske. U natjecateljskom programu prikazano je 25 kratkometražna filmova iz 14 zemalja.
Glavna nagrada PSSST!-a posvećena je liku i djelu prvog hrvatskog nijemofilmog junaka Velikom Brcku, koji iduće godine slavi 100. rođendan. Kip Velikog Brcka rad je akademske kiparice Jelene Azinović.
Ocjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu Etami Borjan, Mario Kozina i Krunoslav Lučić Velikog je Brcka dodijelio filmu ¡Aleluja! (2014.) španjolskog redatelja Pacheca Iborra uz slijedeće objašnjenje:
PSSST!– Pozivati se na estetiku nijemoga filma u današnjem kontekstu može djelovati anakrono. Međutim, film koji smo nagradili ovu predodžbu dovodi u pitanje. Zrnata tekstura Super 8-ice ostavlja dojam kao da se radi o davno izgubljenom primjerku dade ili nadrealizma, na čiju se tradiciju svojim humorom, nepredvidljivošću, maštom i odbojnošću sasvim sigurno nastavlja. Film je to koji gledatelja uvlači u trk od samoga početka i iznenađuje svakom minutom svoga trajanja, a nedostatak zvuka pritom okreće sebi u korist, jer samo naglašava prevladavajući dojam apsurda i začudnosti.
Nagradu publike osvojio je film stop-motion film Proizvedeno u Španjolskoj (2016.) također španjolskog redatelja Coke Riobooa.
PSSST!Jubilarni 10. PSSST! Festival nijemog filma istraživao je odnos modernosti i filma. Posjetitelji su imali priliku pogledati klasike ponajvećih redatelja nijeme ere. filmove Dr. Mabuse, kockar Fritza Langa (1922.), Posljednji čovjek F. W. Murnaua (1924.), te tri gradske simfonije: Čovjek s filmskom kamerom sovjetske avangardne skupine Kinoki iz 1929. godine, Jutro u Bronxu, pjesnika, fotografa i teoretičara Jaya Leyde (1931.) te Simfonija nebodera Roberta Floreya (1929.)
Po prvi puta PSSST! se otisnuo u međunarodne vode! Uspostavljena je suradnja s Festiwalom filmu Niemego iz Krakova pa su tako u sklopu temata film i modernost u četvrtak prikazana dva poljska nijema klasika, Moćni čovjek (1929.) i Ljudi bez sutra (1919.).
Program Hrvatska nijemofilmska baština je, zahvaljujući suradnji s Hrvatskim državnim arhivom / Hrvatskim filmskim arhivom, predstavio nedavno restaurirane (šaljive) reklamne filmove iz 20-ih i 30-ih godina prošloga stoljeća, dok su u novouvedenoj programskoj cjelini Matineja za djecu prikazani Oscarom nagrađeni brazilski animirani film Dječak i svijet (2013.) te suvremeni nijemi filmovi hrvatskih osnovnoškolaca.
Posebnost PSSST!-a je u glazbenoj pratnji filmovima. Gotovo niti jedan film ne prikazuje se s originalnim zvukom. Novu zvučnu sliku svaki dan im daju drugi glazbenici. Za poseban doživljaj nijemih projekcija bili su zaduženi Vitomir Ivanjek, Light Work i Sunrise Sessions, sve odreda vrhunski glazbenici, improvizatori i ljubitelji sedme umjetnosti.
– Do iduće godine i stote obljetnice igranoga nijemoga filma u Hrvatskoj te 100. rođendana Velikoga Brcka, PSSST! pozdravlja sve posjetitelje i filmofile te najavljuje još pokoju aktivnost u skoroj budućnosti! – poruka je organizatora 10. PSSST! festivala.

Foto: Press