fbpx

Zlatna arena za životno djelo redateljici Márti Mészáros

63. Pula film festival…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Predstavljeno je šest izložbi te objavljeno osam glazbenih nastupa, a svi programi su besplatni, osim filmskih projekcija u Areni za koje je cijena za dva filma po večeri 25 kuna

Pula film festival, zlatna arenaNakon prošlotjedne objave filmskog programa, danas su predstavljeni tradicionalni programi koji obogaćuju festivalsku ponudu i izvan samog okvira prikazivanja filmova.
Prva od šest izložbi, koje i lokacijski gravitiraju oko festivalskog fokusa – Arene – pod nazivom ‘Izložba plakata suvremenog srpskog filma’, kustosa Miroljuba Vučkovića, otvorit će vrata 7. srpnja u SKUC-u, a već sljedećeg dana u Galeriji Makina ‘Impromptu’ Maria Delića, odnosno ‘Renata Poljak: Partenza’ kustosa Mladena Lučića u MSUI. Festivalska je nedjelja tradicionalno rezervirana za otvorenje izložbe ‘Cinemaniac’, kustosice Branke Benčić, dok će se sljedeći dan u Kinu Valli upriličiti ‘Izložba učeničkih radova Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula’. Posljednju kariku izložbenog ciklusa, 12. srpnja, u galeriji C8, činit će ‘Pozor… snima se u Istri!’ ostvarena u suradnji Istarske filmske komisije i Daniela Rafaelića.
Pored izložbi, važan nezaobilazni element festivalskih noći čini tematski raznorodna ponuda glazbe te će nastupati sastavi Detour, Nola, Mate Matišić kvartet, Rundek Cargo Trio i Drvored te  tri DJ-a; Innaca, Ivo Zuban i Mario Kovač.
– Svi su programi besplatni, izuzev filmskih projekcija u Areni za koje je cijena za dva filma po večeri ostala nepromjenjiva – popularnih 25 kuna! Pula film festival, Gordana RestovićDodatne pogodnosti se ostvaruju i kupovinom kompleta karata za cijeli tjedan, a potrudili smo se da ulaznice, i na zahtjev korisnika  novi personalizirani suveniri 63. Pule, budu dostupni online – kazala je ravnateljica Pula film festivala, Gordana Restović.
Tanja Miličić najavila je posebnu gošću kojoj će se dodijeliti nagrada Zlatna arena za životno djelo, redateljicu Mártu Mészáros – jednoj od najznačajnijih svjetskih redateljica, autorici čiji su filmovi obilježavali najvažnije svjetske filmske festivale i čiji je rad uvelike mijenjao svijet u kojem živimo. Prva je žena koja je režirala jedan mađarski film te prva žena dobitnica Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu i kojoj je posvećena ovogodišnja Retrospektiva.

Foto: Press, Scena.hr