fbpx

Verdijeva opera Aida otvara 60. Splitsko ljeto!

Split…

Splitsko ljetoU ponedjeljak 14. srpnja u 21,00 sat na Peristilu započet će 60. Splitsko ljeto. Otvorenim će ga, u ime Predsjednika Republike Hrvatske, visokog pokrovitelja Festivala, proglasiti splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, a festivalsku će zastavu podići Biserka Cvejić i Anči Mladinić, operna primadona i baletna umjetnica koje su nastupale u Aidi na prvim Splitskim ljetnim priredbama 1954. Publici će se prije toga obratiti i ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violić. Nakon toga, kao prva predstava jubilarnog festivalskog izdanja, bit će premijerno prikazana Verdijeva opera Aida, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, u režiji Dražena Siriščevića, s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi. Prije toga će, također u sklopu 60. Splitskog ljeta, u 20 sati u Palači Milesi biti otvorena izložba Antonio Seguí: Retrospektiva 1961- 2013. Osim u toj reprezentativnoj splitskoj barokno-renesansnoj palači, radovi znamenitog argentinskog slikara i grafičara bit će do 14. kolovoza izloženi i u Galeriji Kula.
60. Splitsko ljeto trajat će do 14. kolovoza. I ove se godine održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske dr. sci. Ive Josipovića, te Ministarstva kulture RH, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a u organizaciji Hrvatskoh narodnog kazališta Split.
Tijekom 32 festivalska dana bit će prikazano 35 naslova drama, opera, koncerata, plesnih predstava, te izložbi i promocija knjiga u ukupno 51 izvedbi. Pet je premijernih naslova u festivalskoj produkciji, a osim brojnih gostujućih predstava koje će igrati u Splitu ove godine i predstave  Splitskog ljeta To dijete, Timon Atenjanin, te Balet Verdi i Bolero/Carmen gostuju u Kopru, Karlovcu, na Brijunima, u Zagrebu, Šibeniku, Omišu i Portorožu.
Aida, Verdijeva ‘opera nad operama’ u novom se produkcijskom ruhu vraća na drevnu carsku pozornicu. Izvedbom ravna naš najbolji dirigent maestro Nikša Bareza koji po dvanaesti put staje na dirigentski podij peristilske Aide, na kojem je debitirao 14. srpnja 1967, prije točno 47 godina.
Redatelj četvrte premijerne Aide u povijesti Festivala je Dražen Siriščević koji je kao urednik i redatelj autor najobimnijeg opusa televizijskih emisija o glazbenom kazalištu u domaćem medijskom prostoru, a kao producent realizirao je niz koncerata domaćih i svjetskih glazbenih umjetnika. Naslovnu ulogu pjeva naša vodeća hrvatska sopranistica mlađe generacije Kristina Kolar uz međunarodnu solističku podjelukoju koju predvode Kamen Čanev, Elena Cassian, Carmelo Corrado Caruso, Ivica Čikeš, Luciano Batinić i Ivana Lazar uz ansamble HNK Split. U autorskom timu su i kostimograf Juraj Zigman, koreograf Dinko Bogdanić, scenograf Slaven Raos, te oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.
Aida je još prije šest desetljeća, na prvim Splitskim ljetnim igrama, pronašla u svijetu jedinstveno, a možda i najljepše mjesto izvođenja. “Dioklecijanovi graditelji, zidajući Peristil kao da su mislili na Aidu. Pozornica i gledalište stapaju se u jedno, a to je najveća vrijednost koju jedan ambijent može dati izvođačima i publici…“ zapisao je kroničar u tisku te 1954.  godine nakon prve peristilske Aide. Od tada je Verdijeva opera postala za dugo neizostavnom konstantom Festivala, sa 112 dosadašnjih prikazivanja najizvođenija, najposjećenija, jednom riječju najomiljenija i najprepoznatljivija predstava Splitskog ljeta, njegov vječni zaštitni znak. Aida je i predstava kojom je najčešće otvarano Splitsko ljeto, do sada čak 19 puta.
Prva Aida na Peristilu postavljena je 1954. Bila je to predstava premijerno postavljena ranije te godine na kazališnoj pozornici. Izvedbom je ravnao maestro Silvije Bombardelli, idejni pokretač ljetnog festivala, a režirao je Stanko Gašparević. Na trećim Ljetnim priredbama premijerno je izvedena Aida čiju su režiju potpisali zajedno Silvije Bombardelli i Tomislav Kuljiš. Ta je verzija doživjela velik broj izvedbi i, uz neke modifikacije u osamdesetim godinama prošlog stoljeća “preživjela” sve do 1997. kada je Aidu na Peristil postavio redatelj Petar Selem.

Foto: Press