fbpx

Saboteri: O pokušaju nacista da sastave atomsku bombu

Zagreb…

Šestodijelna norveška serija Saboteri

SaboteriHrvatska radiotelevizija od subote 10. kolovoza na Trećem programu (HRT – HTV3) ponovno prikazuje izvrsnu norvešku seriju Saboteri. Ova šestodijelna norveška serija priča je o jednom od najuzbudljivijih događaja iz Drugog svjetskog rata, pokušaju nacista da sastave atomsku bombu i očajničkoj borbi saveznika da ih u tome spriječe. Brilijantnog njemačkog znanstvenika i nobelovca Wernera Heisenberga nacisti su optužili da je politički nepodoban. No kad njegova majka uputi žalbu majci nacističkog lidera Heinricha Himmlera, dopuštaju mu ulaz u Uranverein, tajni nacistički nuklearni projekt. Heisenberg je uvjeren da je za kontrolu lančane reakcije potrebna teška voda, a ta komponenta postoji samo u tvornici Norsk Hydro, u Norveškoj.
SaboteriDrugi svjetski rat je započeo, a nekadašnji norveški znanstvenik i profesor Leif Tronstad posumnja u motiv Nijemaca koji od njih naručuju tešku vodu. Pokuša upozoriti tvornicu, koja u dramatičnim okolnostima vodu šalje u Francusku. U travnju 1940. Njemačka okupira Norvešku i traži pojačanu proizvodnju teške vode. Tronstad bježi u Englesku upozoriti saveznike o njemačkom pokušaju stvaranja atomske bombe. U glavnim su ulogama: Espen Klouman-Hoiner (Leif Tronstad), Christoph Bach (Werner Heisenberg), Anna Friel (Julie Smith), Pip Torrens (John Skinner Wilson), Dennis Storhoi (Erik Henriksen), David Zimmerschied, Soren Pilmark i Benjamin Helstad.
Prvu epizodu norveške serije Saboteri gledajte u subotu 10. kolovoza na Trećem programu Hrvatske televizije u 22.00 sata.

Foto: Press