fbpx

Nagrade Judita: Kajana Packo, Petrit Ceku i Slaven Španović

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Završilo 61. Splitsko ljeto dodjelom nagrade Judita

Splitsko ljetoNakon posljednje izvedbe, koncerta Zagrebačkih solista u Meštrovićevim Crikvinama – Kaštilcu, festivalska zastavu u obližnjoj Galeriji Meštrović spustila je glumica Dara Vukić. Tom prilikom dodijeljene su i festivalske nagrade Judita koje su ove godine zaslužili violončelistica Kajana Pačko i gitarist Petrit Çeku za najistaknutije umjetničko ostvarenje u glazbenom programu Festivala, te glumac Slaven Španović koji će dobiti Juditu za dramski program.
Tradicionalne nagrade judita dodijeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija, glavni medijski pokrovitelj Splitskog ljeta a o njima su odlučivali troćlani žiriji, u sastavu: Tatjana Alajbeg, Kosovka Čudina i Mirko Jankov u glazbenom, te : Vlatko Perković, Nila Kuzmanić Svete i Siniša Kekez u dramskom žiriju.
Oni su svoje odluke obrazložili ovako:
Judita za glazbeni program:
U ovogodišnjem glazbenom Ljetu, koje je, unatoč nesklonim prilikama, moralo biti sadržajnije, istaknimo najznačajnije:
Kajana Packo, Petrit CekuU nezavidnom materijalnom trenutku odajemo zasluženo priznanje cjelokupnom ansamblu Splitske opere – solistima, zboru i orkestru na uspjeloj premijeri „Samsona i Dalile”, te „Aidi”, „Eri s onoga svijeta” kao i večeri opernih arija. Među koncertima pozornost su plijenili „Balkan Connection Brass” i „Otprilike ovako”.
Nagradu „Judita” za najviši doseg ovogodišnjega glazbenog Ljeta darujemo Kajani Pačko i Petritu Çekuu. Prelijepo sjedinjen zvuk violončela i gitare otkrio je svo bogatstvo umjetničkog dara sjajnih mladih glazbenika koji solistički ostvaruju osobite uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. Njihov koncert bio je pravi dar splitskoj koncertnoj publici žednoj i željnoj umjetničkog izričaja. Večer satkana od vrijednih naslova različitih stilova, od baroknih do suvremenih ostvarenja, ponudila je izvorne skladbe za ovaj duo, ali i prilagodbe koje su dijelom i sami osmislili. Nježnim glazbalima, osobito gitari, neprimjeren prostor Galerije umjetnina, uskratio je puninu doživljaja – žalimo za svakim nedovoljno čujnim tonom Cekuova istančanog emotivnog muziciranja. Po svemu izniman duo podario nam je koncert koji ćemo trajno pamtiti.
Judita za dramski program:
Slaven Španović, Nagrade JuditaNagradu „Judita” za  najbolji umjetnički rezultat u ovogodišnjem Dramskom programu 61. Splitskog ljeta dodjeljuje se Slavenu Španoviću za ulogu gluhonijemog Billya u predstavi Plemena Nine Raine u režiji Slavice Knežević i izvedbi Kazališta Planet Art i Teatra Exit.
Slaven Španović je u ulozi gluhonijemog Billya, preciznim, iscrpnim i profesionalnim studijem gluhonijeme osobe uveo gledateljstvo u svijet čovjeka bez važnog osjetila zvuka, u prostor njegove apsolutne tišine zbog čega je prinuđen da neprekidno izgrađuje mostove prema svijetu čitanjem s usana riječi, umjetnim govorom ili zamišljenom izgradnjom zvukovnog oglašavanja onoga što samo vidi
U klimaksu komada, kad se njegova kriza drugačijeg u obiteljskom zajedništvu uspinje, Španovićev Billy u velikom obračunu otkriva tijelom, znakovljem gluhonijemih i emocionalnim nabojem začuđujuću dinamiku svoje osamljenosti, strah i podozrivost prema drugom, opasno skrivenom iza zastora njegove vječne tišine. Španović uvodi svoje gledatelje u njima neznani prostor Billyjeve posebnosti, bogati ih neočekivanim saznanjima i pročišćava njihove afektivne impulse. S takvim dosegom čin glume postaje i znanstven važan.
Bio je to rezultat kreativne učinkovitosti umjetnosti glume. Najsrdačnije čestitamo gospodinu Slavenu Španoviću na Nagradi Judita za 61. Splitsko ljeto!

Foto: Press