Splitsko ljeto: Koncert Kajana Pačko i Petrit Çeku!
Piše: redakcija On 1 kol., 2015 At 07:39 PM | Categorized As Glazba, Kultura | With 0 Comments

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Kajana Pačko, Petrit ÇekuNa 61. Splitskom ljetu u vrtu splitske Galerije umjetnina, u nedjelju 2. kolovoza 2015. godine s početkom u 21,00 sati, koncertirat će violončelistica Kajana Pačko i gitarist Petrit Çeku. Dvoje glazbenika rođenih iste, 1985. godine spadaju među najistaknutije i najhvaljenije hrvatske umjetnike na svojim glazbalima. Na programu su skladbe La Follia Arcangela Corellija, nekoliko skladbi Franza Schuberta te Manuela de Falle, Canzona za violončelo i gitaru Srđana Dedića i na kraju Oblivion Astora Piazzolle i Requiebros Gaspara Cassada.
Čelistica Kajana Pačko nastupila je na najznačajnijim pozornicama Europe – poput Berlinske filharmonije i velike dvorane berlinskog Konzerthausa – već za vrijeme studija na Hochschule für Musik “Hanns Eisler” u Berlinu i Universität Mozarteum u Kajana PačkoSalzburgu u klasama svjetski poznatih violončelista Clemensa Hagena i Fransa Helmersona. Kao solistica surađivala je s orkestrom Cappella Academica, orkestrom Hrvatske Radiotelevizije, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom, Dubrovačkim Simfonijskim orkestrom i mnogim drugima. Višestruka je dobitnica prvih nagrada na uglednim državnim natjecanjima te na međunarodnm natjecanjima.
Aktivna je komorna glazbenica. Njeni nastupi u različitim komornim sastavima popraćeni su velikim uspjesima na uglednim europskim festivalima i ciklusima poput “Musique en Cote Basque” u St. Jean de Luzu, “Art Masters” u St. Moritzu, Kammermusiktage u Homburgu, Festivalu komorne glazbe u Salzburgu, “Next Generation” u Bad Ragazu, Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu i Festivalu hrvatske glazbe u Beču. 2012. godine Kajana Pačko osnovala je “Trio Korngold” s ukrajinskom violinisticom Dianom Tishchenko i norveškim pijanistom Joachimom Carrom, uz koje 2013. osvaja prvu nagradu na međunarodnom natjecanju komorne glazbe Boris Pergamenschikow u Berlinu.
Gitarist Petrit Çeku rođen je u Prizrenu (Kosovo) gdje je i započeo muzičko. Preseljenjem u Zagreb nastavio je naobrazbu 2002. u klasi Xhevdeta Sahatxhije, a potom u klasi Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 2008. Slijedeći dječački san, od 2009. do 2013. usavršavao se kod Manuela Barrueca na konzervatoriju Peabody u Baltimoreu (SAD). Çekuov izvanredni senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog ermitaža St. Petersburga, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, Kosovoske filharmonije i Zagrebačke filharmonije. Također, redovito nastupa sa Zagrebačkim solistima te ansamblom Gitarski trio Elogio koji je osnovao 2008. Tijekom bogate karijere osvojio je devet prvih nagrada na internacionalnim gitarskim natjecanjima.

Foto: Press

comment closed