fbpx

Grupa E.N.I: Glazba nas nikada nije zanimala kao biznis

Intervju samo na Sceni…

20 GODINA KARIJERE: Imale smo perioda manje aktivnosti, no uvijek smo nešto snimale. Šalimo se da su Enice radioaktivan bend. Glazba nas nije zanimala kao biznis. Pokreće nas ljubav prema glazbi, kažu Elena, Nikolina, Iva i Ivona

Kvartet E.N.I. , glazbaŽenski kvartet E.N.I. ove godine obilježava 20 godina glazbene karijere, a dugogodišnju karijeru proslavit će s publikom na velikom koncertu 8. ožuka u Rijeci u centru Zamet. Elena Tomeček Zdjelar, Nikolina Tomljanović, Iva Močibob i Ivona Maričić u razgovoru za portal Scena.hr prisjetile su se Putokaza te prvog velikog nastupa kao E.N.I. na Eurosongu u Dublinu s pjesmom ‘Probudi me’. E.N.I. su otkrile i glazbenike koji će im se pridružiti na pozornici. Povodom velikog jubileja, E.N.I. su objavile novu pop pjesmu ‘To je moj dan‘, koju je napisao priznati slovenski skladatelj i producent Raay, a prijevod na hrvatski zasluga je Ivone Maričić.

Scena: Povodom 20 godina djelovanja, organizirate veliki koncert u Rijeci. Kakav je osjećaj trajati 20 godina?
Nikolina: Divan je osjećaj i ponosna sam na nas. Nismo još ni same svjesne da je toliko godina prošlo, toliko albuma i singlova. Naravno da smo željele zaokružiti ovo veliko poglavlje i počastiti našu publiku velikim koncertom. Putokazi, Šajeta, Neno Belan i Fiumensi, En face, Vava i Let 3 bit će naši gosti. Baš smo uzbuđene zbog cijele priče. Bit će veselo.

Scena: Je li 20 godina puno ili malo vremena?
Nikolina: Dvadeset godina se čini velikom brojkom, ali zaista su proletjele godine. Mogle bismo bar još ovoliko…

Scena: Ako se vratimo na početak vaše karijere, što vas je okupilo? Jeste li imale dvojbi oko imena grupe?
Nikolina: Sve četiri bile smo članice i solistice zbora ‘Putokazi’, a Miranda Đaković, voditeljica ‘Putokaza’, izdvojila je upravo nas četiri i oformila ženski vokalni bend. Oko imena nije bilo dvojbe, naši su se inicijali činili baš simpatični i efektni.

Scena: Možete li se sjetiti osjećaja s prvog većeg nastupa, koncerta, Eurosonga…
Ivona: Već smo na samom početku imale prilike nastupati na velikoj pozornici, onoj u Dublinu na Eurosongu 1997. godine. Naravno, to je bilo fenomenalno iskustvo za djevojke od 17 i 18 godina. Imale smo već dosta scenskog iskustva iza sebe nastupajući u ‘Putokazima’, no Eurosong je ipak događaj kojeg prate milijuni gledatelja. Nama je Eurosong u Dublinu zaista ostao u lijepom sjećanju. Takvu organizaciju i produkciju nismo imale prilike osjetiti nikad prije, a rijetko kad poslije. Tad smo bile još srednjoškolke s malo iskustva, ali energične, s dobrom pjesmom i odličnim scenskim nastupom. Jedini peh je bio što su iza nas nastupili Katrina and the Waves, favoriti tog Eurosonga, koji su na kraju i pobijedili. Nije lako bilo biti ispred njih. Sve u svemu, ‘fora’ je taj Eurosong, svi su pozitivni, sretni, prijateljski raspoloženi. Kao što je Toto Cotugno rekao, Unite unite Europe.Dobro se sjećam i prvog nastupa s našim bendom, bila je to promocija albuma Da Capo u Aquariusu u Zagrebu, kad su nam također gostovali Let 3, Mara Pogibejčić je tek izašla kao singl!

Scena: Što je točno obilježilo vaš rad, a što je bila prekretnica? I u kojem smislu…
Ivona: Mislim da smo najviše prepoznatljive po ‘E.N.I. boji’ koja je neka konstanta od prve snimljene pjesme do danas, ali u glazbenom smislu prekretnica je bila kad smo počele nastupati live s našim bendom. Tada se pokrenula i kreativna energija kod nas, pa smo krenule i autorski sudjelovati na pjesmama koje izvodimo. Također, suradnja s Dallas Recordsom, nakon kraće pauze, dala nam je vjetar u leđa.

Scena: Je li bilo ideje o odustajanju od grupe, glazbe, zajedničkih nastupa…?
Ivona: Nismo nikad odustajale u smislu, gotovo je, više nećemo postojati pod imenom E.N.I. Imale smo perioda manje aktivnosti, no uvijek smo nešto snimale. Često se šalimo da su Enice radioaktivan bend. Naprosto nas glazba nikada nije zanimala kao biznis. Mi radimo svoje dnevne poslove i to je bila naša namjera od prvog dana, još dok smo bile učenice, pa studentice. Tako smo mogle biti puno opuštenije, vjerojatno je to i jedan od razloga zašto smo još uvijek zajedno.

Scena: Što ste u tih 20 godina naučile jedna o drugoj?
Kvartet E.N.I. , glazbaElena: Uh, svašta! Ali zapravo još učimo. U počecima nam je bilo najteže, imale smo razne bitke ega i kako je vrijeme prolazilo tako smo se sve bolje nosile s tim. Puno kompromisa je bilo u igri. Nas četiri smo vrlo različiti tipovi, što se vidi već i po boji kose…haha. Zemlja, zrak, vatra, voda, sve smo to mi. I pitam se, bismo li izdržale tako dugo da smo sličnije. Ono što nas pokreće i što nas spaja je ljubav prema glazbi i to je najbitnije od svega. Tko zna gdje nam je kraj?

Scena: Što biste voljele da vam se ostvari još u karijeri?
Elena: Ovakav koncert, koji ćemo upravo održati u dvorani Zamet, bio je naš san. To je ono što smo sve četiri priželjkivale i taj san nam se ostvario. U budućnosti bismo voljele da se dogodi još puno dobrih pjesama.

Scena: Koji je bio najemotivniji trenutak u vašoj karijeri?
Svaka naša pobjeda, velika i mala.

Scena: Jeste li u karijeri pristajale na kompromise?
Iva: Oduvijek smo željele raditi kvalitetnu pop glazbu i u tome smo bile složne od početka. Trebalo je vremena da stvorimo svoj prepoznatljivi zvuk, ali sve je to bio dio našeg odrastanja. Put je bio i je teži, ali sigurna sam da ga niti jedna od nas ne bi mijenjala. Tu smo smo zbog ljubavi prema glazbi. U tom smislu kompromis nikad nismo htjele raditi. Unutar benda kompromisi su nužni, a posebno kad su u njemu četiri različite žene. I takvi su kompromisi izrodili jako lijepe i slušane pjesme.

Scena: Poruka vašoj publici ?
Iva: Dođite, slavite s nama i našim gostima. Jedva čekamo s vama zapjevati i zaplesati. I znamo da ćete biti najbolja publika!

Foto: Press