fbpx

Film Quo Vadis, Aida? redateljice J. Žbanić nominiran za Oscara!

Quo Vadis, Aida?

Film Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić, kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar, osvojio je nominaciju za Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma! Nominacija za Oscara, najprestižnije filmske nagrade, objavljene su u ponedjeljak ujutro po američkom vremenu.
93. dodjela nagrada Oscar američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti bit će održana u nedjelju 25. travnja.

Vadis

(Jasmila Žbanić, 2020, 102 min.)
Quo Vadis, Aida? film je koji progovara o genocidu u Srebrenici – riječ je o prvom dugometražnom igranom ostvarenju posvećenom najvećem zločinu u Europi poslije Drugog svjetskog rata. U središtu radnje filma je Aida, nekadašnja profesorica koja tijekom ljeta 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset tisuća stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina obitelj, traži spas u bazi UN-a. Aida je uvjerena da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.
Režiju i scenarij filma Quo Vadis, Aida? potpisuje Jasmila Žbanić, a u filmu nastupaju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

Foto: Press