fbpx

Nikad ispričana priča o Miroslavu Ćiri Blaževiću

Film o “treneru svih trenera” – Nikad ispričana priča

– U početku nisam pristao na Bahinu ideju, smatrao sam da ima puno važnijih ljudi od mene o kojima treba snimati filmove, ali u jednom sam trenutku shvatio da idem prema kraju pa sam rekao Bahi: “Ajde da napravimo taj film prije nego kihnem”, ha, ha, ha… – rekao je Miroslav Ćiro Blažević o filmu Nikad ispričana priča.

Nikad ispričana priča

U organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique održana je hrvatska premijera dokumentarnog filma Nikad ispričana priča o Miroslavu “Ćiri” Blaževiću.

Film o “treneru svih trenera” i proslavljenom izborniku Vatrenih, koji je s Hrvatskom osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, režirao je bosansko-hercegovački sportski komentator Sabahudin Topalbećirević, a u emotivnom dokumentracu Nikad ispričana priča o Ćiri su govorili tridesetorica vrhunskih nogometaša, među kojima i bivši Vatreni Davor Šuker, Robert Jarni, Aljoša Asanović, Igor Štimac i Goran Vlaović te mnogi drugi.

Nikad ispričana priča

– Hvala mojim Vatrenima, mojim sinovima, zajedno smo krčili put prema afirmaciji hrvatskog nogometa i na sjajan način predstavljali domovinu u svakom pogledu. I još nešto… Uvijek sam znao tko je glavni, publika je glavna, najvažnija, a novinari su duša publike.

Puno sam puta imao priliku reci nekom novinaru: “Jesi lud? Što me to pitaš?“, ali sam mu, umjesto toga, poručio: “Što si pametan!”, ha, ha, ha… Sve vas ljubim i poručujem: Ne da se Ćiro tako lako – zaključio je Miroslav Blažević.

Miroslav Ćiro Blažević je u filmu Nikad ispričana priča govorio o teškom djetinjstvu, prisjećajući se pritom teških dana odrastanja u Travniku u doba Drugog svjetskog rata, tužnih i tragičnih epizoda u svom životu, ali su iz prve ruke dočarani i slavni dani njegove igračke i pogotovo trenerske karijere na nogometnim travnjacima u Švicarskoj, bivšoj Jugoslaviji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Kini…

Marijan Kustić

– Ponosni smo što smo imali priliku organizirati hrvatsku premijeru ovog lijepog dokumentarnog filma, još uvijek sam pod dojmom emocija. Kad sam vidio Aljošine suze na kraju filma i meni je došlo teško, misli su mi se vratile u ’96 i ’98. Da mi je tad netko rekao da ću danas ovdje sjediti s Ćirom kao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, rekao bih mu da je veća mogućnost da ću osvojiti Jackpot.

Poslije ovog filma suvišno je bilo što reći, mogu samo, Vama, gospodine Blaževiću, zahvaliti na svemu što ste napravili za hrvatski nogomet i sport općenito. U tom pogledu, predložio sam Izvršnom odboru da na skorašnjoj Skupštini, 22. prosinca, proglasimo gospodina Blaževića počasnim izbornikom hrvatske nogometne reprezentacije – poručio je Marijan Kustić.

– Hvala svima što ste došli, hvala Bahi na filmu koji govori o životu Miroslava Blaževića, čovjeka koji je najviše napravio za moju karijeru i koji mi je puno pomogao da postanem ovo što jesam. Međutim, mogu ja u Kataru, ako Bog da, osvojiti i zlatnu medalju, ali Ćiro ostaje trener svih trenera.

Šefe, hvala vam u ime hrvatskog nogometa za sve ono što ste mu dali, hvala na svemu što ste napravili za mene na mom trenerskom putu, Uostalom, vi ste bili jedan od rijetkih koji je od prvog dana vjerovao u nas i zato je u našem srebru iz Rusije puno i vaših zasluga – rekao je Zlatko Dalić.

Među brojnim uzvanicima hrvatsku premijeru filma Nikad ispričana priča pogledali su i potpredsjednik Vlade i ministar financija, Zdravko Marić, ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, predstavnik Grada Zagreba, Goran Petrović, počasni predsjednik HNS-a, Branko Mikša, proslavljeni predstavnici brončane generacije Vatrenih, uključujući i najboljeg strijelca u povijesti Hrvatske i donedavnog predsjednika HNS-a, Davora Šukera, aktualni svjetski doprvaci, Vedran Ćorluka i Dejan Lovren, odnosno predstavnici GNK-a Dinamo, predvođeni predsjednicom Uprave, Vlatkom Peras.

Foto: Press – Drago Sopta/HNS