fbpx

61. Splitsko ljeto započinje premijerom!

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Samson i Dalila61. Splitsko ljeto započinje sutra 14. srpnja 2015. godine u Splitu u 21.00 sati premijerom opere Samson i Dalila Camille Saint-Saënsa na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u izvedbi Opere HNK Split.
Uvod u festivalska događanja bit će program Šušur prid Teatron koji će se događati od 19,40 do 20,40 sati na Trgu Gaje Bulata pred zgradom Kazališta. Muzicirat će posebno oformljeni Glumački bend Splitskog ljeta, monologe iz predstave Smij i suze starega Splita govorit će glumci Trpimir Jurkić i Goran Marković, solistica Opere Antonija Teskera otpjevat će Tijardovićevu ariju Daleko me biser mora. Ansambl ovoljetne dramske premijere Nevidljivi grad odigrat će dio predstave koja će u sklopu Festivala biti praizvedena 21. srpnja, a solisti Baleta dio baletne predstave Bolero. Nakon što glumac Mirko Kraljev s balkona teatra pozove publiku na Splitsko ljeto na kazališnu zgradu bit će podignuta festivalska zastava.
U 20,00 sati u Palači Milesi, također u sklopu 61. Splitskog ljeta, bit će otvorena izložba jednog od vodećih francuskih likovnih umjetnika svoje generacije. Na izložbi koja će, osim u Palači Milesi biti do 14. kolovoza postavljena i u Galeriji Kula, bit će prikazan reprezenativni presjek zadnjih 25 godina njegova stvaralaštva.
Splitsko ljetoU 21,00 sat će s kazališne pozornice premijernu publiku pozdraviti gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, ministar kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš, da bi nakon njih u ime predsjednice Republike Hrvatske, pokroviteljice Splitskog ljeta kao njezin izaslanik festival otvorenim proglasio Andro Krstulović Opara, savjetnik Predsjednice za društvene djelatnosti.
Po otvorenju ansambl splitske Opere premijerno će, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića, izvesti operu Camille Saint-Saënsa Samson i Dalila. Protagonisti su prvakinja splitske Opere Terezija Kusanović i talijanski tenor Leonardo Caimi u naslovnim ulogama, te bugarski bariton Ventseslav Anastasov u roli Dagonova velikog svećenika.
Tijekom sljedeća 32 festivalska dana, sve do 14. kolovoza domaći i gostujući umjetnici i ansambli nastupit će na 19 lokacija u 52 izvedbe 31-og naslova opernih, dramskih, plesnih predstava, koncerata, musicala, te izložbi. Pored brojnih gostovanja i repriznih naslova, na programu su i po jedna operna, dramska i baletna premijera.
U dramskom programu će biti praizveden autorski projekt Olje Lozice Nevidljivi grad, ambijentalni je kazališni triptih koji će u eksterijerima Lučca pokušati ocrtati i rekonstruirati duh tog drevnog splitskog težačkog kvarta. Najznačajniji naslov  baletnog programa svakako je praizvedba plesne predstave 5 do 12 koju ugledni makedonski koreograf bogate međunarodne karijere Igor Kirov postavlja s ansamblom Baleta HNK Split na mitskom prostoru splitskog poluotoka Sustipna na kojem će, u sklopu Baletnih večeri na Sustipanu biti odigrane i ostali baletni naslovi.
Amblematska Verdijeva Aida na Peristilu prošle je godine premijerno izvedena u režiji Dražena Siriščevića, a ovog će Ljeta dvjema izvedbama ravnati maestro Gianluca Martinenghi. Gotovčev Ero s onoga svijeta, najizvođenija je i u svijetu najpoznatija hrvatska opera koja će ponovno biti uprizorena na svom izvorištu, autentičnoj lokaciji kraj Česme u Vrlici.
Na Sustipanu će drama Smij i suze starega Splita nastaviti svoj scenski život u već petoj festivalskoj sezoni. U dramskom programu gostovat će Glumačka družina Histrion s ‘Ne plaćamo, ne plaćamo’, kazalište Moruzgva s predstavom Mobitel, studentski teatar Lero iz Dubrovnika s Vjerenicama, kazalište Planet Art i Teatar Exit izvest će predstavu Plemena, a Teatar Rugantino ThisCasting, dok Montažstroj i ZKM na Splitsko ljeto dolaze s predstavom ‘A gdje je revolucija, stoko?’.
Svojevrsni hrvatski kazališni hit, musical Srce na sceni Zbora i Dramske skupine udruge osoba s cerebralnom paralizom SRCE popisu festivala i pozornica na kojima su nastupali pridodat će Splitsko ljeto i Peristil.
Baletne večeri na Sustipanu i ove je godine naziv većeg dijela plesnog programa Festivala. Osim praizvedbe predstave 5 do 12 omiljene predstave splitskog Baleta Tramvaj zvan čežnja te Bolero i Carmen s kazališne će pozornice preseliti na onu sustipansku. Kao gostujuća na sceni Multimedijalnog kulturnog centra nastupit će predstava Istovremeno drugi nastala u koprodukciji Emanata iz Ljubljane, INK Pula i ljubljanskog Cankarjeva doma.
Koncertni festivalski program bogat je brojem, ali i kvalitetom planiranih izvedbi kao i njiihovom stilskom raznolikošću. Od gala-koncerta opernih arija u čast velikom tenoru Mariju del Monacu u povodu stote obljetnice njegova rođenja, preko nastupa najglasovitijeg svjetskog big-banda Glenn Miller Orchestra, do onih komornijih poput zajedničkog nastupa čelistice Kajane Pačko i gitariste Petrita Çekua, onog Ane Domančić i Vesne Podrug, vokalnog recitala Cynthije Hansell Bakić, ansambla Balkan Connection Brass i Zagrebačkih solista. Bit će tu i stilskih iskoraka u gypsy jazz Rosenberg Jazz Trija, muzicirat će i Matija Dedić, ali i Mostar Sevdah Reunion, a gotovo kultni splitski blues band Otprilike Ovako obilježit će svoju značajnu obljetnicu koncertom na kojem će im gost biti muški zbor Brodosplit.
Likovni program 61. Splitskog ljeta čine izložbe poput one nazvane Flogiston značajnih imena svjetske i domaće suvremene likovne scene, one Gérarda Titus-Carmela, te u suradnji sa splitskim Foto-klubom, stalnim partnerom Splitskog ljeta i izložbe najboljih hrvatskih novinskih fotografija, te one posvećene obljetnici tragičnih događaja u Hirošimi i Nagasakiju u Galeriji fotografije, najpopularnijem splitskom izložbenom prostoru.

Foto: plakat – Vladimir Resner, Press