fbpx

Premijera: Opera Samson i Dalila u Splitu!

Foto generalna proba…

Samson i DalilaSamson i DalilaOpera Samson i Dalila u režiji Krešimira Dolenčića će biti premijerno izvedena u HNK u Splitu 14. i 16. srpnja 2015. godine s početkom u 21,00 sati. Scenografija potpisuje Irena Kraljić, kostimografkinja je Tea Bašić, a koreografiju i scenski pokret Larisa Lipovac.
Najpoznatija i najuspjelija Saint-Saënsova opera je Samson et Dalila, snažno djelo, puno zanosnog romantičnog žara, ali uvijek uravnoteženo klasicističkim elementima. Prvobitno je bila zamišljena kao oratorij, a kasnije je prerađena u operu i neki je smatraju remek-djelom cjelokupnog Saint-Saënsova opusa, premda su drugi kritičari skloniji njegovim operama koje nikad nisu zadobile širu popularnost (Étienne Marcel – 1879, Henry VIII – 1883, Ascanio – 1890).
Samson i DalilaGlazbeno gledano, biblijski motiv o snažnom Samsonu, kojeg svladava ženska lukavost, poslužila je Saint-Saënsu ne toliko za razvijanje same radnje, kojoj je – i pored neosporno velikih mogućnosti isticanja dramatike – posvećeno vrlo malo vremena, nego za oblikovanje dviju opsežnih solističkih uloga s velikim arijama i duetima. Osobito je Dalila, povjerena izrazito dubokom ženskom glasu – altu, dobila arije koje se efektnom melodioznošću ističu u svekolikom altovskom repertoaru (Printemps qui commence / Samson, recherchant ma présence – Amour! viens aider ma faiblesse / Mon coeur s’ouvre à ta voix). Inače je ključni glazbeno snažniji i izvorniji prizor pripao Samsonu (Vois ma misère, hélas!), kad u filistejskom mlinu slijep okreće mlinski kamen.

Foto: Press