fbpx

Premijera: Vesela udovica u Muzeju za umjetnost i obrt

Zagreb…

Vesela udovicaU petak, 13. listopada 2017. godine s početkom u 19.00 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, ansambal Opere b.b. predstavlja premijernu izvedbu predstave Vesela udovica.
O predstavi Vesela udovica:
Salon u Crnogorskoj ambasadi u Parizu; slavi se rođendan kneza. Ali, veleposlanik barun Zeta zabrinuto iščekuje dolazak mlade udovice, zemljakinje Hanne Glawari, koja je naslijedila golemo bogatstvo. Ako se uda izvan zemlje, na primjer u Parizu, to bogatstvo će biti izgubljeno za njihovu siromašnu zemlju. Barun je smislio da tajnika svoje ambasade, grofa Danila, oženi Hannom i tako domovini sačuva njen imetak.
Vesela udovicaDanila, međutim, još nema – on je u “Maximu”, kod privlačnih pariških grizeta. Pojavljuje se Hanna i svojom ljepotom, a pogotovo imetkom, privlači udvarače, no ona je oprezna, ne želi da je neko uzme zbog njenog novca. Napokon osvane i Danilo, umoran od provoda u ‘Maximu’.
Danilo je nekoć, u domovini, htio oženiti tada još siromašnu Hannu, ali to je spriječila njegova obitelj. Iako joj je još uvijek sklon, on to krije kako Hanna ne bi povjerovala da ga sada privlači njezin novac, pa odbija barunov zahtjev za vjenčanje s Hannom.
U međuvremenu se mlada veleposlanikova žena Valencienne nađe u škripcu: zagubila je lepezu, na kojoj je njen udvarač de Rosillon ispisao ljubavnu izjavu. Slučajem lepeza dospije u barunove ruke, no on još ne zna da pripada njegovoj ženi.
Danilo za vrijeme plesa udaljava Hannine udvarače. Kako je ona njega izabrala za valcer, on objavi prepuštanje tog plesa drugome, za deset tisuća franaka. Svi se povlače, pa Danilo privoli uvrijeđenu Hannu da zapleše s njim.

Vesela udovica

Opera b.b. Zagreb
Franz Lehar: Vesela udovica, premijera
Redatelji Branka Cvitković i Dinko Bogdanić
Dirigent: Darijan Ivezić
Kostimi: Elvira Ulip
Scenografija: Marta Crnobrnja
Gl. suradnik: Davor Ljubić
Solisti;
Barun Zeta: Nenad Tudaković
Valencienne: Blanka Tkalčić
Grof Danilo: Ronald Braus
Hanna Glawari: Lidija Horvat Dunjko
Camille de Rossillion: Siniša Galović
Cascada: Dominik Došen
Njeguš: Dejan Jakovljević
Bogdanović: Davor Ljubić
Praskowia: Nada Abrus
Olga: Vita Vukov
Sylviane: Josipa Bilić

Foto: Press