fbpx

Putovima glagoljaša Samante Milotić Bančić

Pula…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Putovima glagoljaša– Neobično mi je drago što, kao autorica teksta i redateljica, mogu otpratiti ovu, najdugovječniju dječju predstavu INK-a, u njezino novo desetljeće. Kad smo 2006. godine započeli s ovim projektom, nismo ni slutili da će u skutama ove predstave odrasti preko šezdeset mladih glumaca. Danas, radeći s četvrtom generacijom dramaca, od kojih je svaka dala sve od sebe u svakoj izvedbi, mogu sa sigurnošću reći da mi je čast surađivati s tako vrijednim i talentiranim mladim ljudima – rekla je Samanta Milotić Bančić.
U INK Gradskom kazalištu Pula dana 7. studenog 2016. godine u 18.00 sati, te u utorak, 8. studenog s početkom u 9.30 i 11.00 sati je predstava za djecu Putovima glagoljaša autorice i u režiji Samante Milotić Bančić.
Priča započinje posjetom jednog razreda Roču i Humu na proputovanju upoznavanja povijesti hrvatskoga jezika i pisma. Istražujući Aleju glagoljaša, dječak se Ivan odvoji od razreda i izgubi u vremenu i prostoru. Zahvaljujući zagonetnoj “štrigi” Rigi čarolijom odlazi na mjesta daleke prošlosti kako bi joj pomogao pronaći čarobnu formulu ljepote. Na tom putovanju Ivan ni ne sluti kakve ga sve zgode očekuju: upoznaje Ćirila i Metoda, opata Držihu, kraljicu Jelenu, popa Mikulu Gologoričkoga, žakna Jurija…, i shvati da mu povijest glagoljice može itekako dobro koristiti. U vrtlogu sna i jave Ivan rješava Riginu zagonetku i pronalazi svoj razred. No, nitko mu ne vjeruje u ispričanu pustolovinu. Ostaje mu samo prisjetiti se zgoda s Ćirom, Todijem, Mikulom, Držihom i ostalima te s osmijehom priznati kako glagoljaši uopće nisu dosadni kao što je mislio.

IGRAJU: David Rovis, Sanela Hasanbegović, Ana Rumak, Valter Roša, Matija Ljuba, Tisa Kliček, Anastasia Garić, Eric Skoko, Lucija Brkić, Leonarda Sep, Karla Medakov, Filip-Josip Turk, Gaia Komšo, Filip Lugarić.

Foto: Press