fbpx

Autorica Plemena Nina Raine oduševljena našim glumcima!

Plemena_3– Vizija autora i redatelja ne mora se uvijek poklopiti, no izuzetno je lijepo čuti da smo predstavu iznijeli točno po njezinoj zamisli. Nina Raine bila je puna iskrenih riječi hvale za sve nas ponaosob. A posebno za nadarene protagoniste Slavena Španovića i Petru Kurtelu koji u predstavi utjelovljuju gluhi par, a koji se uz svoj fizički hendikep, kao i svi mi ostali moraju nositi i s nizom duševnih i emocionalnih nesređenosti koje se u životu ipak ispostavljaju većom preprekom od same gluhoće – ispričala nam je svoje dojmove Vanda Winter nakon fantastične predstave. Jučer je bila svečana izvedba drame ‘Plemena’ u Teatru EXIT. A na svečanu izvedbu je došla i autorica drame Nina Raine iz Londona. Autorica je bila oduševljena izvedbom, a glumce je pohvalila. Hrvatska premijera nastala u produkciji Teatra EXIT i Kazališta Planet Art, a održana je u travnju ove godine. Redateljica je Slavica Knežević.

O drami…
PlemenaDrama ‘Plemena’ engleske spisateljice Nine Raine u 2012. osvojila je nekoliko najvažnijih nagrada za najbolji dramski tekst uključujući  Drama League Award for Outstanding Play, New York Theatre Outer Critic Circlea i Off-Broadway Alliance Award – Best Play te nezapamćen broj od šest Lucille Lortel Award nominacija, četiri nominacije Outer Critic Circlea te dvije Drama League Award nominacije.

Plemena_2Nina Raine je kći engleskog pjesnika Craiga Rainea i prevoditeljice Ann Pasternak Slater. Praujak joj je ruski pisac Boris Pasternak.
‘Plemena’ nam pružaju sliku današnjeg svijeta govoreći o potrebi za pripadnosti i o svemu što ona nosi: od pojedinačnih hijerarhija, interesa i pravila počevši od same obitelji nadalje.
Plemena_1Kroz intrigantnu i katarzičnu priču o ljubavi i izdaji ova višestruko nagrađivana drama nam pokazuje da o toj (ne)pripadnosti i dalje ovisi sreća pojedinca. Štoviše, umjesto da nam ponavlja kako smo svi jednaki, Plemena nam nude spoznaju i ukazuju na činjenicu koliko smo različiti.
Gdje se ipak nalazi taj prostor u kojem plemena mogu naći suživot – o tome govori ova predstava. ‘Plemena’ su postala nezaobilazan naslov najvažnijih svjetskih kazališnih pozornica.