fbpx

Robert Knjaz: Nakon serije Hrvatski velikani povijest se više nikada nećete gledati na isti način

Zagreb…

Druga sezona Hrvatskih velikana Roberta Knjaza premijerno na Hrvatskoj radioteleviziji

Robert Knjaz– Novih osam nastavaka bavi se životom i djelom, manama i vrlinama, uspjesima i mukama Ivana Meštrovića, svetoga Leopolda Bogdana Mandića, Marije Jurić Zagorke, nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, Matije Gupca, Ruđera Boškovića, Ante Starčevića i Vesne Parun. Saznajte zašto ih zovemo velikanima, ali i kako je izgledao njihov svakodnevni, u mnogočemu neobičan život. Serija je pogodna za svaku dob, vremensku priliku i veličinu ekrana. Sadržava elemente drame, trilera, komedije, vesterna i romantike. Nakon ove serije povijest više nikada nećete gledati na isti način niti ćete provoditi ljeta na produžnoj iz povijesti – najavljuje autor Robert Knjaz.
Hrvatska radiotelevizija od nedjelje 25. ožujka na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 20.40 sati započinje s prikazivanjem druge sezone hvaljene dokumentarno-zabavne serije Hrvatski velikani autora i redatelja Roberta Knjaza. U novih osam nastavaka gledatelji će imati prigodu doznati neke nove i možda manje poznate činjenice o hrvatskim velikanima – od Ivana Meštrovića i svetoga Leopolda Mandića, Marije Jurić Zagorke, hrvatskih nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga, Matije Gupca i Ruđera Boškovića do Vesne Parun te Ante Starčevića. Serija je to koja na jedinstven, originalan i zanimljiv način spaja povijesne činjenice i zanimljivosti o najvažnijim osobama iz hrvatske nacionalne povijesti.
– Hrvatski velikani ove su godine bili nominirani za Večernjakovu ružu, a serija je već u prvoj sezoni postigla zavidnu gledanost i izvrsne reakcije gledatelja. Pokazala nam je kako je povijest moguće prikazati na zabavan i dinamičan način – ističe HRT-ova urednica Snježana Nožinić.
Robert KnjazAutor Hrvatskih velikana Robert Knjaz najavljuje kako i u drugoj sezoni toga televizijskoga povijesnog tečaja sudjeluju vrhunski stručnjaci iz povijesti, ali i laici, ljudi koji su poznavali velikane i čuvaju sjećanje na neke manje poznate činjenice i priče o njima. Uz Knjaza dokumentarno-zabavnu seriju Hrvatski velikani za Hrvatsku radioteleviziju ostvaruju producentica Vedrana Mikez, urednica Snježana Nožinić, direktor fotografije Domagoj Lozina, asistenti produkcije i organizatori Gregor Poljakovski, Anđelko Raguž i Marija Čoso, tonski snimatelj Tomica Mladić i drugi kamerman Dino Senčar. Neizostavni su majstori u postprodukciji asistenti režije Miroslav Sikavica, Juraj Lerotić i Ivan Sikavica, montažerke i montažeri Monika Drahotuski, Nina Velnić i Žarko Korać te Bruno Razum i Tvrtko Karačić, koji su bili zaduženi za 2D animaciju i grafiku.
Postprodukciju je budnim okom nadgledao Mario Alojzije Lubina, a od kreativaca su sudjelovali pisci, istraživači i tvorci skečeva Marin Periš, Željko Stručić i Milan Peh. Za arhivu su bili zaduženi Iva Jurčić, brojni prevoditelji i istraživači, Kulturno-umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić i Bianca Ban, lektorica Ana Biško i veliki prijatelj emisije i nezaobilazna karika Vjekoslav Jadrešić. Iza ovoga velikoga projekta stoje i brojne druge ustanove, muzeji, arhivi i stručnjaci koji su svojim predanim radom pridonijeli stvaranju nove sezone HRT-ovih Hrvatskih velikana.
Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) nedjeljom s početkom u 20.40 druga sezona dokumentarno-zabavne serije Hrvatski velikani bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press