fbpx

Bono Vox: Sarajevo je divan grad i ovo je odličan Festival

Bono Vox na Crvenom tepihu 27. Sarajevo Film Festivala

– Jako je dobro biti ovdje i čini mi se kao da nisam bio tu jako dugo, a opet se čini kao kratko. To je kao da postoje dva Sarajeva – stvarno i magično. Ono jedno u kojem živiš i radiš naspram onog koje nosiš sa sobom u svijet – to jedno mitsko Sarajevo.

Bono Vox

To mjesto zabave, magije koje je i dalje, za mene, glavni grad suživota. Ovo je divan grad i ovo je odličan Festival. Mislim da je ovaj Festival gotovo kao vezivno tkivo između ta dva Sarajeva – on sjedinjuje vidljivo i nevidljivo u jednu sliku – rekao je Bono Vox.

Bono Vox

Na premijernom prikazivanju novo-restaurirane verzije filma Hotel od milijun dolara Wima Wendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo Film Festivala, redatelju filma pridružio se i Bono Vox.

Ovaj muzički umjetnik, frontmen legendarne irske grupe U2 i veliki prijatelj Sarajeva i Sarajevo Film Festivala, prisustvovao je i festivalskom premijernom predstavljanju filma Hotel od milijun dolara na 6. Sarajevo Film Festivalu 2000. godine.

Za ovu triler dramu s Jeremyjem Daviesom, Millom Jovovich i Melom Gibsonom u glavnim ulogama za koju je Wenders je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu, Bono Vox je pisao scenarij zajedno s Wimom Wendersom i Nicholas Kleinom, a njegovom muzikom je prožet cijeli film.

Radnja filma Hotel od milijun dolara prati grupu čudaka, otpadnika i lutalica koji žive u oronulom hotelu u centru Los Angelesa, u kraju punom narkomana i beskućnika. Iz njihove vizure pratimo priču zaljubljenog sanjara kojeg svi zovu Tom Tom. Predmet njegove čežnje je Eloise, neka vrsta palog anđela. U ovoj ludnici izbijaju nevolje.

Život jednog od stanara, ekscentričnog narkomana Izzyja, okončava na brutalan način kada ga neko gurne s krova. A pošto se, na sveopće iznenađenje, ispostavi da je Izzy sin medijskog mogula i multimilijunaša, na scenu ulazi FBI agent – Skinner. Suprotno očekivanjima, ispostavlja se da je on, ta iznimno duga ruka zakona, čak i luđi od šarmantnih likova koji žive u Hotelu od milijun dolara.

Za ulazak na sve projekcije 27. Sarajevo Film Festivala potrebno je imati Covid-sigurnu akreditaciju. Više informacija možete pronaći na web stranici Sarajevo Film Festivala, www.sff.ba.

27. Sarajevo Film Festival održava se do 20. kolovoza 2021.

Foto: Press Sarajevo Film Festival