fbpx

Vrgoč: Upravo nam teatar u ovim nesigurnim vremenima možda može najviše pomoći

Zagreb…

Gledatelje ćemo u idućoj sezoni iznova podsjetiti našim predstavama koliko teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč

Dubravka VrgočKazališna sezona 2020./2021. predstavljena je na konferenciji za medije u petak, 5. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Intendantica Dubravka Vrgoč rekla je kako je u vrijeme krize izazvane koronavirusom više od pola milijuna gledatelja pratilo online predstave kazališta, a projekt HNK u vašem kvartu, koji će završiti koncertom u Maksimiru u nedjelju, 7. lipnja s početkom u 18 sati, iznimno posjećen i primljen od naših sugrađana.
Dubravka Vrgoč– Sezonu 2020./2021. osmislili smo vjerujući kako nam upravo teatar u ovim nesigurnim vremenima možda može najviše pomoći. I to podjednako gledateljima kao i umjetnicima. Gledatelje ćemo u idućoj sezoni iznova podsjetiti našim predstavama koliko teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete – rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.
Ravnatelj Baleta HNK u Zagrebu Leonard Jakovina spomenuo je da su plesači tijekom korona krize redovno održavali formu u svojim domovima te najavio baletne naslove za iduću sezonu.
HNK– Odlučili smo postaviti premijeru Ponosa i predrasuda, glasovita klasika Jane Austen, jednog od najljepših ljubavnih romana svih vremena, koji će baletno uprizorenje doživjeti u studenome u koreografiji Lea Mujića i na glazbu engleskih skladatelja različitih razdoblja. Druga baletna premijera bit će Giselle, kraljica romantičnog baleta, koju će koreografirati i režirati poznati španjolski plesač, koreograf i dugogodišnji ravnatelj španjolskoga Nacionalnog baleta Jose Carlos Martinez, a glazbenom izvedbom ravnat će Dian Tchobanov. Giselle će zaživjeti kao jedan od triju najboljih i najpopularnijih baleta koje izvodimo – rekao je na kraju predstavljanja baletne sezone ravnatelj Leonard Jakovina.
Ravnatelj Drame HNK u Zagrebu Ivica Buljan istaknuo je kako je kazalište, nakon zatvaranja i ponovna otvorenja, nastavilo rad u jakom tempu. Ansambl je nakon otvorenja kazališta započeo s pokusima predstavom u tranziciji Kafka na žalu, koja nastaje po jednom od najčitanijih suvremenih romana Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija. Premijera se očekuje u rujnu.
Buljan– Murakami je autor začudne meditativne ljepote s kojom ćemo okupiti gotovo čitav ansambl, a nakon toga nastavljamo s adaptacijom popularnoga i hvaljenog romana Genijalna prijateljica Elene Ferrante, autorice koja ne otkriva svoj identitet, a koja prati odrastanje dviju djevojčica iz siromašne napuljske četvrti. Na scenu će ju postaviti naš stalni gostujući redatelj Paolo Magelli kojemu se veselimo jer će iznijeti tako veliko djelo – rekao je Ivica Buljan.
Redatelj Paolo Magelli istaknuo je kako je Elena Ferrante posvetila cijeli svoj opus ženskom pitanju, a koji je mnogo složeniji od politoloških rasprava što ih već dugo vodimo kada je posrijedi uloga žene. Ferrane obuhvaća sva ženska pitanja, od političkih do egzistencijalnih.
Ravnatelj Drame najavio je i remek-djelo ruskoga klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja – Revizora u režiji istaknutoga kazališnoga umjetnika Sergeja Potapova kojega su gledatelji imali priliku upoznati u Zagrebu tijekom festivala Sanktpeterburške sezone, gdje je gostovao s predstavom Taras. Repertoarna politika predstavljanja intrigantnih autora mlađe generacije u nekonvencionalnome scenskom prostoru tonskog studija HNK nastavlja se i ove sezone s autorskim projektom Ivora Martinića Jackpot koja će se baviti temom prijateljstva.
U idućoj sezoni bit će praizveden i pobjednički tekst, najbolji od 166 pristiglih na Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta. Izvest će ga glumački ansambl HNK u Zagrebu.
Za vrijeme krize izazvane koronavirusom osmišljen je i niz projekata poput autorskoga Nine Violić nazvana Karaokelektira koji će biti izveden u sklopu Ljetnih večeri u srijedu, 10. lipnja u 19 sati.
Vrgoc– Radosna sam što nas je situacija navela na ovaj projekt koji je izašao iz potrebe da ljudima damo nešto veselo, zabavno i šaljivo. Opjevali smo velike autore hrvatske klasične literature, i to je projekcija svih gledatelja, a pjevat ćemo ga svi zajedno, sa što više ljudi – najavila je Nina Violić.
Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli predstavio je operne naslove sljedeće sezone, koju će otvoriti jedna od najpopularnijih i najljepših svjetskih opera – Bizetova Carmen kojom će ravnati Fabrizio Maria Carminati i Josip Šego u režiji Bernarda Arnauda.
– Koronavirus nas nije zaustavio. Pjevali smo po zagrebačkim kvartovima. Ako već gledatelji nisu mogli k nama, mi smo došli njima – rekao je Mottadelli te u premijernom ciklusu predstavio Offenbachov Fantasio, koprodukciju Hrvatskoga narodnog kazališta s pariškom Operom Comique, Grand Theatre de Geneve, Opera de Rouen i Opera de Montpellier.
Tom koprodukcijom ravnat će Laurent Campellone u režiji Thomasa Jollyja. Predstavljena je i Smrt u Veneciji u režiji slavnoga Ive van Hovea koji oblikuje Mannovo remek-djelo kao tragediju postojanja čovjeka razapeta između društvenih očekivanja i želje za osobnom slobodom. Nastavljajući plodnu suradnju s Muzičkim biennaleom Zagreb, HNK u Zagrebu praizvest će i suvremeno operno djelo Posljednji intermezzo Berislava Šipuša.
Intendantica Dubravka Vrgoč na kraju je istaknula kako od se rujna nastavlja i Festival svjetskoga kazališta, Filozofski teatar kao i sva planirana gostovanja ansambala koja su prekinuta zbog pandemije.
– Jako smo puno radili za vrijeme korone iako smo bili zatvoreni i jedno smo od prvih kazališta koje se otvorilo u ovom opsegu, i na to smo iznimno ponosni i sretni – rekla je Dubravka Vrgoč te pozvala sve da se pridruže Ljetnim večerima ispred kazališta koje počinju svečanim otvorenjem scensko glazbenog događaja u subotu, 6. lipnja s početkom u 20 sati.

Foto: Press – Mara Bratoš
Video:
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=aDw_7WmI65c[/embedyt]