fbpx

Vesna Ravenšćak Lozić: Djed Mraz iz našeg mjuzikla je diplomirani ekonomist velikog srca

Intervju…

Djed Mraz je postao mladić, koji je upravo diplomirao na ekonomiji. Moj Nikola mogao je otići putem biznisa ili putem nekoga u koga milijuni djece vjeruju. Izabrao je ovaj drugi. I u tome je njegova ljepota, ispričala je autorica teksta mjuzikla ‘Divan Božić’ za portal Scena.hr

Vesna Ravenšćak LozićDok je jedne ljetne večeri šetala psa na zagrebačkom Ribnjaku, Vesna Ravenšćak Lozić dobila je ideju o novom mjuziklu ‘Divan Božić‘. Vesna je autorica teksta novog mjuzikla zagrebačkog kazališta Žar ptica, Bojan Jambrošić je napravio glazbu, a redatelj mjuzikla je mladi redatelj Robert Bošković. Uz Vesnu i Bojana, u predstavi igraju i Dunja Fajdić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski te Zoran Pribičević. Koreografiju potpisuje Tihana Strmečki. Premijera mjuzikla ‘Divan Božić’ će biti u nedjelju 2. prosinca 2018. godine u 12.30 sati u kazalištu Žar ptica. Mjuzikl ‘Divan Božić’ je dio i velikog humanitarnog projekta ‘Nije sam onaj koji ima prijatelja’ za pomoć Udruzi Hrabri telefon. Vesna je u razgovoru za portal Scena.hr otkrila kako je mjuzikl nastao, gdje je pronašla inspiraciju, prisjetila se i svog djetinjstva te ispričala zanimljive detalje o mjuziklu…

Scena: Gdje ste pronašli inspiraciju? Možda u djetinjstvu?
Divan BožićTekst je inspiriran filmom ‘Divan život’ Franka Capre u kojem glavnu ulogu igra nezaboravni James Stewart. Gledala sam taj film milijun puta i svake godine jedva čekala Božić kako bih iznova mogla proživjeti dramu George Baileyja.

Scena: Kako pamtite Božiće u djetinjstvu?
Po vati koja glumi snijeg na okićenom boru, mirisu kolača i naravno nezaboravnoj francuskoj salati. Po skafanderu i bucama. Ah, gdje su te zime…

Scena: Sjećate li se svog prvog susreta s Djedom Mrazom?
Ne sjećam se, ali imam fotografije. Nekoliko njih iz različite dobi. Na svakoj djelujem dosta zadovoljno, rekla bih čak ozareno. No sjećam se kako sam baš jako i istinski vjerovala u Svetog Nikolu. Taj nevidljivi čovjek koji nosi mandarine, čarape i slatkiše u čizmice, bio mi je toliko magičan i nestvaran da sam svake godine pokušavala ostati budna ne bih li ga ulovila u prozoru na djelu.

Scena: U koga ili što danas vjerujete?
U dobrotu, prijateljstvo, ljubav, hrabrost, prirodu, zdrav razum, svemir koji je vrlo smislen, samo smo mi često bez smisla.

Scena: Da se vratimo na predstavu, u mjuziklu ‘Divan Božić’ moć transformacije u Djeda Mraza dali ste mladiću, a Djed Mraz svako toliko postaje drugi mladić.
Vesna Ravenšćak LozićDjed Mraz je postao mladić, koji je upravo diplomirao na ekonomiji. Učinio mi se zgodan taj kontrast materijalnog i duhovnog. Taj moment u kojem je potrebno samo malo čarolije i jedna čvrsta odluka koja će vam iz temelja promijeniti život. Svaki sljedeći Djed Mraz je ipak netko tko ima veliko srce. Planetarno veliko. Moj je Nikola mogao otići i jednim i drugim putem. Putem novca i biznisa ili putem nekoga u koga milijuni djece vjeruju. Izabrao je ovaj drugi. I u tome je njegova ljepota.

Scena: U vašoj priči likovi propitkuju svijest o sebi i svojem mjestu pod suncem…
Da. To mi je bilo jako važno da izađe iz priče. Jesmo li svi s razlogom tu gdje jesmo i što bi bilo da se samo netko od nas nikada nije rodio? U kojem bi se smjeru naši životi razvijali? Koliko utječemo jedni na druge?

Scena: U priči je i ljubomorni vilenjak, koji odluči uništiti sve igračke i tako djeci ukrade Božić.
Da, naš je Boris pomalo nesretan jer ne shvaća da smo svi baš tu gdje trebamo biti. On je jako želio postati nasljednik prethodnog Djeda Mraza, ali nije bio u pravo vrijeme na pravom mjestu. Barem on tako misli. Pa je odlučio smjestiti Otu, Djedovom najboljem prijatelju i prvom vilenjaku. Jer ako već nije mogao biti nasljednik Djeda Mraza, mogao je barem postati njegova desna ruka. Ali ne… Djed je sa sobom doveo svog prijatelja Ota, mladića koji vjeruje u Božić, dobrotu, ljubav, čaroliju… Smjestio mu je toliko da je Oto poželio da se nikada nije ni rodio.

Scena: No ljubomornog vilenjaka osvijestila je igračka malog psića, koji je vilenjaka vratio u djetinjstvo, i to ga je slomilo. Tako da su djeca ipak dobila Božić i darove.
Boris je uništio sve igračke, a umalo i Božić. No samo jedna igračaka koja je ispala iz saonica, vratila ga je u djetinjstvo, psić Winnie kakvoga je dobio pod bor od Djeda Mraza kao mali. Čuva ga cijeli život. Toliko mu znači. S Winniejem u naručju odluči sve priznati, ali i spašava Božić. A kako? Pogledajte u prosincu u Gradskom kazalištu Žar ptica.

Divan Božić

Scena: Koja je poruka mjuzikla?
Nije izgubljen onaj koji ima prijatelje.

Vesna Ravenšćak LozićScena: Cijela priča ima i humanitarnu notu. Naime, mjuzikl je dio velikog humanitarnog projekta ‘Nije sam onaj koji ima prijatelja‘ kojim će vaše kazalište pomoći Udruzi Hrabri telefon.
Da, jako sam sretna zbog toga. Naša se šefica marketinga Milanka Čolović srcem i dušom dala u tu akciju i velika je stvar što možemo pomoći. Psić Winnie zvijezda je mjuzikla. Vrijedne ruke naših Nevenke Gale i Danijele Krivić danonoćno ručno šivaju psiće, koji su namijenjeni za prodaju, a sav novac će se donirati Hrabrom telefonu. Psića je osmislio Patricio Alejandro Aguero, a inspiracija je bio moj pas Winnie. Vjerujem da će se psići prodavati jer je svaki unikat i ručni rad.

Scena: Tko je sve zaslužan za nastanak mjuzikla?
Tim predivnih i kreativnih ljudi, redatelj Robert Bošković, autor glazbe i stihova Bojan Jambrošić, koreografkinja Tihana Strmečki, vokalni pedagog Iva Bardun, izradu kostima I rekvizite potpisuje Vesna Ravenšćak LozićPatricio Alejandro Aguero koji je oko izrade rekvizite imao pomoć Gordane Poljančić, projekcije potpisuje Ivan Bjondić kao i dizajn zvuka s Draženom Slopšekom, Nevenka Gale i Danijela Krivić šivale su kostime i psiće, Vesna Kolarec osmislila je svjetlosni dizajn, Velimir Lončarić taj dizajn provodi u djelo svaki dan, naši scenci su svi uključeni Dubravko Kancijan, Tomislav Blatančić i Marinko Pavlinić, šef tehnike Goran Jurković i naravno ravnatelj Gradskog kazališta Žar ptica Drago Utješanović koji nam je svima ukazao povjerenje i dao slobodne ruke. Ne smijem zaboraviti ni cure iz marketinga Milanku Čolović, Božicu Forko i Valentinu Meštrić koje su nas zaista fantastično ispromovirale, a i napunile dvoranu 25 puta. I cast.. fantastični cast u sastavu Dunja Fajdić, Zoran Pribičević, Marko Hergešić, Petar Atanasoski i Bojan Jambrošić. Hvala vam do neba i natrag.

Scena: Kako su izgledale kazališne probe?
Tako da smo svaki dan išli kućama pjevajući drugu pjesmu i tako ukrug. Doslovno.

Scena: Što je posebno zanimljivo bilo na probama?
Meni je posebno draga podrška casta, koji su stoički podnijeli višesatne probe bez primjedbi, a poneki su uživali u novootkrivenom pjevačkom talentu.

Scena: Za kraj razgovora, koja je poruka publici?
Dobrodošli i ako se samo jedno dijete nepovratno zaljubi u mjuzikl kao kazališnu formu, moja je misija ispunjena.

Foto: Press – Berislav Tomičić, Vesna Ravenšćak Lozić priv. album