fbpx

Deveti krug na Cannes Classicsu 2020.

Festival…

Dugometražni igrani film Deveti krug slovenskog redatelja France Štiglica iz 1960.

Deveti krug– Ponosni smo da je jedan naš filmski klasik po prvi puta prihvaćen u program Cannes Classics. Selekcija u Cannesu se temelji prvobitno na kvaliteti filma redatelja France Štiglica, ali tu se radi i o kvaliteti restauracije i ukazuje na veliki zadatak koji je pred nama da se restauriraju i ostala djela naše baštine, a koja su velikim dijelom u derutnom stanju – rekao je tim povodom ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich.
Dugometražni igrani film Deveti krug slovenskog redatelja France Štiglica iz 1960., snimljen pod okriljem Jadran filma, prikazat će se u sklopu programa Cannes Classics Filmskog festivala u Cannesu. Program je inače namijenjen svježe restauriranim filmskim klasicima. Deveti krug slovenskog redatelja France Štiglica, premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 1960. godine, digitalno su restaurirali zagrebački studiji Ater i Klik film za Hrvatski državni arhiv, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.
– Nakon pažljivog tehničkog pregleda svih postojećih materijala na filmskoj vrpci i probnog skeniranja pojedinih izvornika odlučeno je da će se za restauraciju koristiti originalni negativ iz 1960. godine i kombinirani dubl pozitiv nastao fotokemijskom restauracijom 2001. godine. Ovi izvornici skenirani su u rezoluciji od 2K te se pristupilo digitalnom uklanjanju mehaničkih i kemijskih oštećenja slike i zvuka koristeći specijalizirane softverske alate. Radi se o izuzetno osjetljivom i zahtjevnom poslu usporedivom s restauracijom slikarskih djela – oštećenja se uklanjaju kvadrat po kvadrat, pazeći pritom da se ne naruši izvorna tekstura filmske slike. Kako je konačni cilj restauracije predočiti današnjoj publici izgled filma iz vremena njegovog nastanka, a nikako ‘poboljšati’ ili modernizirati sliku i zvuk, različite sitne nesavršenosti uvjetovane ograničenjima onodobne laboratorijske tehnike zadržane su i u digitalno restauriranoj verziji. Upravo u tome krije se i najveći izazov ovog projekta – kroz primjenu suvremene digitalne tehnologije i poštivanje etičkih postulata filmske restauracije trebalo je oživiti sve pojavne karakteristike djela nastalog prije 60 godina – objašnjava Vjeran Pavlinić, supervizor digitalne restauracije iz Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva.
Ratnu dramu Deveti krug režirao je France Štiglic, a scenarij je napisala Zora Dirnbach. Uloge u filmu nose Dušica Žegarac, Boris Dvornik, Beba Lončar, Dragan Milivojević, Ervina Dragman, Branko Tatić i drugi. Film je snimao Ivan Marinček, montirala ga je Lida Braniš, a za glazbu je bio zadužen Branimir Sakač. Film je nastao u produkciji Jadran filma.
Radnja Devetog kruga smještena je u Zagreb za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada ustaška vlast provodi sve žešći progon židova. Mlada židovka Ruth samo sretnom okolnošću uspijeva izbjeći logor, ali ostaje bez roditelja i brata. Obiteljski prijatelji pružaju joj utočište i udaju je za svog sina studenta kako bi je zaštitili od progona. Kako taj fiktivni brak ograničava njegovu slobodu, novopečeni muž se buni, ali ubrzo uviđa da za djevojku, s kojom se družio od malena, nema druge nade za spas. Ne prolazi dugo i dvoje mladih se doista i zaljubljuju jedno u drugo, no zbog male neopreznosti Ruth završava u ‘Devetom krugu’, zloglasnom logoru za mlade žene…

Foto: Press HAVC – France Štiglic (*izvor fotografije: arhiv Slovenske kinoteke)