fbpx

Vesna Ravenšćak Lozić: Sanjar sam koji nikada ne odustaje

Ekskluzivni razgovor…

Lijepa i vedra glumica ekskluzivno za portal Scena.hr kaže da joj je bliska uloga Nede u mjuziklu ‘Pacijenti’ jer su obje ostvarile svoj san, ali na teži način

Vesna Ravenšćak LozićGlumica Vesna Ravenšćak Lozić zablistala je u mjuziklu ‘Pacijenti‘.
– Probe su bile vrlo intenzivne. Znalo se dogoditi da muž i pas zaborave da živimo na istoj adresi. Realno, osam tjedana je jako malo za pripremu takvog projekta. Namjerno kažem takvog jer ‘Pacijenti’ su autorski projekt nikada izveden i stvarao se na probama. Libreto Mire Gavrana iako napisan na papiru, rađao se u mjuzikl sa svakom našom izgovorenom rečenicom, sa svakim otplesanim korakom i otpjevanom notom Tončija Huljića. Tako da su probe u trajanju i od po deset sati bile naša svakodnevica, ali je sada, nakon dva mjeseca probi, apsolutno nevjerojatan osjećaj stati pred 1800 ljudi i reći ‘Dobar dan’ – ispričala je lijepa i simpatična glumica za portal Scena.hr.

“Neda je možda moje ‘ja’ koje je sanjalo i sanjalo o kazališnim daskama i bilo pacijent vlastitog društvenog okruženja i statusa”
Vesna u mjuziklu igra zanimljivu i duhovitu ulogu. Majku Nedu, pacijenticu psihijatrijske klinike sa snovima o tome da bude zvijezda. Neda na kraju mjuzikla i postaje zvijezda kroz pjevački kvartet klinike, a što omogućuje Robert, glazbeni producent vješt u manipulaciji medija i publike.
Vesna Ravenšćak Lozić– Neda je sigurno neko moje ja. Možda moje ja koje je ostalo u prošlosti, koje je sanjalo i sanjalo o kazališnim daskama i bilo pacijent vlastitog društvenog okruženja i statusa – kazala je Vesna. Iako, dodaje, nikada nije sanjala o blještavilu i svjetlu pozornice, o naslovnicama i trač rubrikama, no sanjala je o tome da želi biti glumica.
– I na teži sam način ipak ostvarila svoj san. No Neda i ja smo u tome iste – sanjari koji nikada ne odustaju. A Roberta iz naše priče, sigurna sam, ne nedostaje na estradi. Njihovo je legitimno pravo biti manipulativni. Ne kaže se uzalud ‘There’s no business like show business’. Na njih treba računati. Pa kako se tko snađe. Osobno se nisam susrela s takvim glazbenim magom, kazalište je ipak drugačiji medij od estrade – otkrila je glumica.

Na audiciji nasmijala Huljića
Vesna je za ulogu u mjuziklu morala proći audiciju.
Vesna Ravenšćak LozićHuljić se na audiciji smiješio na kolegin i moj plesni i pjevački dio audicije na kojoj smo prvi put čuli njegovu pjesmu ‘Hej mama’. Pjesma mi se odmah svidjela, a Igor Barberić je već na audiciji dao naznaku kako bi to trebalo izgledati. Fabijan Pavao Medvešek i ja već smo tada kliknuli kao majka i sin i eto… To je valjda bilo to, taj se klik osjetio i na van – prisjetila se Vesna. Ističe da ni u jednom trenutku nije posumnjala da mjuzikl ‘Pacijenti‘ neće biti kvalitetan projekt.
Vesna Ravenšćak Lozić– S Igorom Barberićem već sam radila dva mjuzikla, tako da imam beskrajno povjerenje u njega kao u redatelja i koreografa. Miro Gavran jedan je od naših najnagrađivanijih književnika. I nije mi palo na pamet da bi Tonči u ovom trijumviratu mogao potpisati išta manje od pravih broadwayskih glazbenih brojeva – zaključila je. Vesna je igrala u mjuziklima ‘Crna kuća‘ i ‘Footloose‘. Nažalost, oba projekta su ugašena, no donijeli su joj nezaboravno iskustvo. A mjuzikl ‘Pacijenti‘ je njezin treći veliki mjuzikl nezavisne produkcije.

Ljubav prema mjuziklima, filmu i kazalištu
– Sva tri mjuzikla su zaista donijeli dašak Broadwaya u Hrvatsku. Meni su ga sigurno donijeli. Ovoga sam ljeta u New York Cityju postala član Broadway Dance Center-a i otplesala svoj prvi sat upravo zahvaljujući ljudima s kojima sam radila već na prvom mjuziklu Footloose – objasnila je glumica. Vesna se u mjuzikle zaljubila još u djetinjstvu.
Vesna Ravenšćak Lozić– Sjećam se da je moj prvi susret s mjuziklom bio film Annie, adaptacija broadwayskog mjuzikla iz 1982. Mislim da sam imala možda desetak godina kad sam ga prvi puta pogledala i bila je to ljubav na prvi pogled. Kasnije sam pratila sve dostupne filmove toga žanra, a trenutak kad mi je u ruke došao DVD mjuzikla Rent koji je snimljen uživo na Broadwayju bio je trenutak u kojem sam se poželjela i sama okušati u tom žanru. Willa Chasea sam tada prvi puta vidjela upravo u tom mjuziklu, a ovoga sam ga ljeta uživo gledala na Broadwayju u mjuziklu ‘Something Rotten’. Kad je krenuo prvi broj, zaplakala sam. To je jednostavno moj život – prisjetila se Vesna. Osim u mjuziklima i kazališnim predstavama, ova izuzetno talentirana glumica bi rado opet zaigrala u filmu.
– Nažalost na filmu sam odigrala jednu jedinu ulogu, Vesna Ravenšćak Lozićgotovo bi se moglo reći da sam statirala. Radi se o filmu Biljane Čakić Veselić ‘Korak po korak’. A kakvu bih ulogu voljela utjeloviti? Neku sasvim suprotnu vlastitom habitusu. Možda femme fatale – rekla je uz osmijeh. Vesna ima stalni angažman u  kazalištu ‘Žar ptica’.
– ‘Žar ptica’ je kazalište koje je uvelike zaslužno za to što sam i dan danas glumica. Bio je jedan period u mome životu kad se činilo da neću dosanjati svoj san o kazališnim daskama i tu je na scenu došlo upravo Gradsko kazalište ‘Žar ptica’. Zvali su me na zamjenu kolegici koja je nesretnim slučajem završila na bolovanju i eto, ostala sam tamo do dana današnjega. Uz neke manje prekide. Velika je radost igrati u tome kazalištu, što zbog dječje publike, što zbog dragih mi kolega s kojima je uvijek gušt raditi i putovati. Najviše sam ponosna na predstave koje su doživjele po 200 i 300 izvedba kao što su ‘Ti i ja mali medo’, ‘Dnevnik Pauline P.‘, ‘Sasvim sam popubertetio’, a i naš najnoviji naslov ‘Zvižduk s Bukovca’ idem tim putem – naglasila je Vesna.

“Želim upoznati donoricu koja mi je prije dvije i pol godine darovala novu šansu za život te napisati knjigu o svojoj borbi s leukemijom”
Vesna Ravenšćak LozićA želje simpatične i vedre glumice su:
– Intimne su mi želje upoznati donoricu koja mi je prije dvije i pol godine darovala novu šansu za život te napisati knjigu o svojoj borbi s leukemijom. Knjiga je u nastajanju, no kako nemam previše vremena za pisanje malo je u statusu quo.

Foto: Vesna Ravenščak priv. album, Scena.hr, Press arhiva