fbpx

“Želim živjeti jer toliko toga još nisam napravila”

Vesna– Od punkcije koštane srži do sumnje u leukemiju prošla su dva sata. Liječnica iz bolnice ‘Sestre milosrdnice’ nazvala me telefonom. Rekla je kako se moram vratiti jer nalaz nije dobar. Malo po malo isplivala je sumnja na površinu. Ja sam rekla da me to ne zanima i da idem doma. Jednostavno je šok bio prevelik. Mozak uopće nije želio čuti što mu se govori s druge strane žice. Samo sam ponavljala da ne mogu u bolnicu i da idem doma. Imam predstave narednih dana… – priča Vesna Ravenšćak. Glumica je nedavno doznala da boluje od opake bolesti, leukemije. Ovih je dana krenula na kemoterapije u KBC Rebro, a u suradnji s liječnicima i Zakladom Ana Rukavina u potrazi je za donorom koštane srži jer je transplantacija nužna kako bi liječenje bilo potpuno.  Članovi kreativnog tima i ansambla ‘Footloosea‘ i ‘Crne kuće‘ su se ujedinili i dali krv na testiranje kako bi se uvrstili u registar koštane srži te tako pomogli i svim drugim ljudima kojima bi mogao zatrebati adekvatan donor. Glumicu je njihova gesta dirnula do suza.
Vesna Ravenščak– Kolege, prijatelji, obitelj… Toliko ljubavi oko mene. Kroz njih vidim tko sam. Oni su moja snaga, a ja sam ih izabrala. Tu nemam riječi, samo suzice kaplju. Sretne suzice – puna emocija kaže Vesna.  Iako zna da je pred njom velika bitka za život, Vesna je sebi obećala da se neće predati, želi živjeti jer toliko toga u životu još nije napravila. Toliko je mnogo uloga koje još želi odigrati na daskama koje joj život znače.
– Moja vedrina je moje najjače oružje u borbi koja me čeka. Gledam na bolest kao na pauzu u svom životu. Malo dužu pauzu u kojoj ću nešto naučiti, spoznati, zaživjeti nešto drugo, raditi na sebi po nekim sasvim drugim pitanjima od onih na kojima sam radila do sada. Već sada se otvaraju sfere o kojima nisam razmišljala kao zdrava. Ne postavljam pitanje – zašto baš meni? Baš meni jer je baš meni trebalo, izgleda. I to baš sada – istaknula je Vesna.
– Ja sam tek na početku borbe. Liječenje je dugotrajno i mukotrpno. Do transplantacije koštane srži će proći tko zna koliko vremena, a u međuvremenu nemam pojma što me sve čeka. Mislim samo da moram ostati svoja u glavi, držati taj pravac koji sam zacrtala da se sve događa  s razlogom. Iskoristiti maksimalno nadolazeće vrijeme s osmijehom i pozitivom. Glava je čudo, može sve,  ali baš sve! – nastavlja borbena glumica. Vesna ovim putem moli i građane da dođu na ‘Dan otvorenih srca’ koji će se održati u srijedu, 27. studenog 2013. od 10 do 18 sati u Zakladi Ana Rukavina (Kneza Mislava 10/I, Zagreb) i  podrže akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.
– Zaklada je od neopisive i nezamislive važnosti! Tolike je razmjere već poprimila. Anina mama je anđeo i moj anđeo. Ana je s nama zahvaljujući Zakladi. Svaki dan ljudi koji dobrovoljno uđu u Zakladu ostvaruju Aninu najveću želju, a ona je bila ‘želim živjeti’! I živiš Ana! Ni ne znaš koliko – poručila je Vesna.

Foto: Press Scena.hr