fbpx

Od sutra na malim ekranima: Marko Antun de Dominis

Zagreb…

Dokumentarna serija Marko Antun de Dominis od sutra na Hrvatskoj radioteleviziji

Marko Antun de Dominis– Je li Marko Antun de Dominis bio prevrtljivac i izdajica ili možda samo naivac? On je senjski biskup koji uskocima nudi ruku suradnje, splitski nadbiskup koji ostaje u Splitu s bolesnicima za vrijeme gube kada svi drugi iz grada bježe. To je čovjek koji je u doba krvavih sukoba između katolika i protestanata prvi zagovarao ponovno jedinstvo i ekumenizam, prvi nadbiskup koji je otvoreno progovorio protiv neograničene papinske moći, čovjek čije teološke knjige čita cijela Europa, a njegovim radovima iz fizike divi se i sam Newton. Jednostavno rečeno, bio je čovjek ispred svojega vremena kojega je vrijeme u kojemu je živio progutalo u lomači na Trgu cvijeća u Rimu – ističe urednik i autor serije Niko Kostanić.
Na Hrvatskoj radioteleviziji od sutra, 3. siječnja 2018. godine, na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 21.00 sati na rasporedu je dokumentarna serija Marko Antun de Dominis snimana od 2015. do 2017. godine u Senju, na Rabu, u Splitu, Veneciji, Rimu, Londonu i Windsoru. Serija će gledatelje odvesti na kraj 16. i početak 17. stoljeća u doba reformacije i protureformacije, u doba inkvizicije, dvorskih igara, izdaja i prevrata, a u središtu je priče Marko Antun de Dominis, izvrstan znanstvenik, biskup, ekumenist i političar rođen u Rabu 1560. godine. Marko Antun de DominisKako piše August Šenoa u romanu Čuvaj se senjske ruke, senjski uskoci smatrali su ga biskupom izdajicom i krvnikom, neprijateljem uskokâ i personifikacijom strane sile na Jadranu. Za splitski Kaptol on je pohlepni nadbiskup koji se stavio na stranu Venecije unatoč papinskim odlukama. Za engleskoga kralja Jamesa on je čovjek od povjerenja, Windsorski dekan, savjetnik kralja za vanjsku politiku, ali i čovjek koji će kralju prvom prilikom okrenuti leđa. Za Rim i inkviziciju on je heretik, čovjek čije ime zauvijek treba ostati zaboravljeno. Tijelo spaljeno zajedno s knjigama na Trgu cvijeća opomena je svima koji se usude misliti suprotno nasljedniku svetoga Petra.
Prvi nastavak govori o odnosu snaga na Jadranu u 15. i 16. stoljeću te o položaju Mletačke Republike naspram habsburških zemalja i Osmanskoga Carstva. Uz geopolitičke odnose serija ponajprije govori o usponu obitelji de Dominis s Raba i njezinoj povezanosti sa Senjom i senjskim uskocima. Pratimo odrastanje Marka Antuna de Dominisa u Rabu, njegovo školovanje u Italiji, dolazak na biskupsku katedru u Senj te bijeg iz Senja zbog optužbe da je upravo on izdajnik i krvnik uskokâ. Prateći sudbinu glavnoga lika serija progovara o uskočkome pitanju, o surovosti toga doba i mnogim međunarodnim intrigama.
Scenarij i režiju potpisuju Niko Kostanić i Neven Mihael Dianežević, producenti su Draško Vrgoč i Zdravko Sandrin, direktor fotografije je Ivan Kovač, majstor montaže Damir Horvatek, a urednik serije Niko Kostanić.
Dokumentarna serija Marko Antun de Dominis prikazivat će se u tri nastavka na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) srijedom s početkom u 21.00, a bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press