fbpx

Vladimir Kranjčević 80. rođendan proslavlja koncertom

Zagreb…

Maestro Vladimir Kranjčević 80. rođendan obilježit će uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a i glazbu

Vladimir KranjčevićU četvrtak 17. studenoga 2016. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati održat će se drugi koncert Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a iz ciklusa Kanconijer.
Tom prigodom obilježit će se 80. rođendan maestra Vladimira Kranjčevića, dirigenta i pedagoga koji je u svojoj dugoj i bogatoj karijeri odgojio naraštaje hrvatskih glazbenika, upravljao važnim glazbenim institucijama i umjetnički utemeljio i/ili vodio nekoliko festivala i ansambala, te promovirao stvaralaštvo hrvatskih autora.
Njegova uloga u kulturnom životu Hrvatske nemjerljiva je, a jedna od ključnih dionica vezana je upravo za ansamble Hrvatske radiotelevizije.
Zrele godine pune stvaralačke snage posvetio je Zboru HRT-a na čijem je čelu bio od 1976. do 1982. i potom Simfonijskom orkestru HRT-a čiji je šef dirigent bio od 1983. do 1988. Uzajamno poštovanje koje se razvilo u tom razdoblju traje do danas.
Maestro Vladimir Kranjčević svoj rođendan poželio je obilježiti posvetom skladatelju čiji opus zauzima posebno mjesto u glazbi 19. stoljeća- Antonu Bruckneru.
Slavljeniku u čast i pod njegovim vodstvom Sedmu simfoniju i Te Deum izvode Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a, te solisti: Martina Zadro, Martina Gojčeta Silić, Domagoj Dorotić i Luciano Batinić, a pridružit će im se još jedan ansambl kojemu je maestro Kranjčević bio šef-dirigent u njegovu zlatnom razdoblju: Akademski zbor Ivan Goran Kovačić.
Izravni prijenos koncerta bit će na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Foto: Press