fbpx

Premijerno: Trilogija o hrvatskom fašizmu!

Riječke ljetne noći…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Trilogija o hrvatskom fašizmuTrilogija o hrvatskom fašizmu redatelja i dramaturga Olivera Frljića i Marina Blaževića, započeta predstavom Bakhe na Splitskom ljetu 2008. kad je bila zabranjena ali na kraju ipak odigrana, premijerno će biti izvedena  u ponedjeljak 22. lipnja 2015. godine na Dan atifašističke borbe s početkom u 21,30 sati ispred zgrade i na sceni Kazališta, a u okviru festivala Riječke ljetne noći. Trilogija uključuje tri predstave, uz Bakhe na početku, i predstave Aleksandra Zec i Hrvatsko glumište, koje sad konačno možete gledati kao tri čina jedne.
Bakhe koje su prvi put izvedene na Splitskom ljetu, u Rijeci će biti prikazane u revidiranoj verziji koja odgovara društveno političkom trenutku u kojem živimo. Ova predstava progovara o skrivanju i negiranju ratnih zločina počinjenih tijekom rata u Hrvatskoj protiv njezinih građana nehrvatske nacionalnosti. Druga predstava je Alekandra Zec koja govori o najekstremnijem zločinu, ubojstvu djeteta. Lik Aleksandre Zec povezuje sva tri dijela trilogije. Posljednji dio trilogije predstava je Hrvatsko glumište kojom se postavlja pitanje: može li se ono što većina hrvatskoga glumišta proizvodi od rata naovamo uopće nazivati kazalištem, ako bi naime kazalište trebalo biti društveni, etički i umjetnički čin koji zločinu ima hrabrosti dati ime, oduzeti pravo na razlog i odrediti mjeru krivnje?
Reprize Trilogije održat će se 23. i 24. lipnja s početkom u 21,30 sati. Prije izvedbi Trilogije,  u ponedjeljak i utorak,  22. i 23. lipnja u 20,30 ispred ulaza u HNK Ivana pl. Zajca bit će održana akcija Skener šovinizma kazališne skupine God’s Entertainment iz Beča.
U srijedu, 24. lipnja u 19,00 sati bit će održan okrugli stol ‘Kazalište i fašizam‘ u kojem će uz autore i izvođače Trilogije sudjelovati i teatrolozi Lada Čale Feldman, Branislav Jakovljević i P.A. Skantze, povjesničar Dragan Markovina, te publicist i novinar Viktor Ivančić.
Ulaznice za predstave mogu se kupiti na blagajni Kazališta koja će biti otvorena i u ponedjeljak, 22. lipnja od 9,30 do 17,00 te sat vremena prije početka predstave.

Foto: Press