Turizam! i Zid smrti, i tako to na Visions du Réel
Piše: redakcija On 12 tra., 2016 At 10:10 AM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Festival…

TurizamOpservacijski dokumentarac ‘Turizam!‘ redatelja Tonćija Gaćine i srpsko hrvatska koprodukcija ‘Zid smrti, i tako to’ u režiji Mladena Kovačevića uvršteni su u natjecateljski program 47. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel koji se od 15. do 23. travnja 2016. godine održava u švicarskom Nyonu.
Turizam!’ je svoju svjetsku premijeru imao na 12. izdanju festivala ZagrebDox, a prikazivanje u natjecateljskom programu srednjeg metra Visions du Réela bit će mu međunarodna premijera. Uz režiju, Tonći Gaćina potpisuje scenarij i kameru, producent je Tibor Keser, a film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti Zagreb i Kino kluba Split. Film Turizam! prati upravo to – turizam u Splitu i male ljude, slabo vidljive, koji svim snagama pružaju usluge gostima u nadi za zaradom. Film ujedno istražuje i fenomen turizma kroz njegove ponekad rubne aktivnosti.
Srpsko-hrvatska koprodukcija ‘Zid smrti, i tako to’ u Švicarskoj će doživjeti svoju svjetsku premijeru. Uz režiju, Mladen Kovačević odradio je posao producenta i scenarista, a film je nastao u produkciji Horoptera i Restarta – hrvatski koproducent je Tibor Keser. Film priča o Brankici, bivšoj zvijezdi obitelji cirkusanata i akrobata. ‘Zid smrti’ nekad je bio središnja atrakcija na sajmištima, a Brankičina braća bili su velike zvijezde. Brankica je tada bila ‘princeza zida’ vozeći motor već kao desetogodišnje dijete. Sada, kao 43-godišnja baka šestoro unučadi, to je sve što zna raditi. Provodi život boreći se s gravitacijom jureći po svojoj uspravnoj cesti koja doslovno nema ni početka ni kraja. Sve što joj preostaje su sjećanja.
Na 47. izdanju uglednog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel prikazat će se 180 filmova iz 49 zemalja svijeta, od čega će njih 90 imati svjetsku, a 26 međunarodnu premijeru.

Foto: Press

comment closed