Tragična ljubavna priča La Boheme
Piše: redakcija On 13 pro., 2016 At 01:54 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

La Boheme u spektakularnoj izvedbi u prosincu zagrebačkoga HNK!

La BohemeU drugoj polovici prosinca Opera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu priprema izvedbu glasovite Puccinijeve opere La Boheme, prema zamisli redatelja i scenografa Arnauda Bernarda, a pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera. Spomenuto je uprizorenje u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući premijerno izvedeno u prosincu 2009., a potresna priča o ljubavi švelje i zanosnoga pjesnika vraća se ove godine u predbožićno vrijeme na istu pozornicu – obnovljena opera La Boheme bit će izvedena u subotu, 17. prosinca u 18.00 sati, a 21., 23. i 28. prosinca u 19.30 sati.
La Boheme je četvrta Puccinijeva opera, a slovi za jednu od najpopularnijih talijanskih opera. Svako uprizorenje toga djela o pariškim boemima nakon praizvedbe u Italiji, a zatim i diljem svijeta doživjelo je izniman prijam kritike i publike. Opera je melodijama i potresnom pričom preslikanom iz neposredna života zaslužila epitet jedne od najomiljenijih i najpoznatijih opera uopće. Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života bohema Henrija Murgera.
La BohemePotresna priča o mladim i siromašnim pariškim umjetnicima te njihovim nesretnim ljubavima osvojila je svjetske operne kuće i poslužila mnogim autorima kao inspiracija za stvaranje novih djela različitih žanrova. Rodolfo i Mimi nositelji su glavnih zbivanja u kojima pratimo sudbinu nekoliko mladića i djevojaka koji usprkos siromaštvu i bijedi ne gube vjeru u ljubav. Zanimljivo je da će naslovne uloge nesretnih ljubavnika u prvim dvjema izvedbama pjevati prvakinja Tamara La BohemeFranetović Felbinger i solist zagrebačke Opere Stjepan Franetović. Tragičan kraj i smrt Mimi samo pojačavaju potresan dojam velike ljubavne priče koja i danas uzbuđuje ljubitelje opere. Puccini je njome osvojio svjetske pozornice, pokazavši velik skladateljski talent i podarivši svima nezaboravne arije i duete koji sublimiraju sve ono najljepše u njegovu opernome stvaralaštvu.
Dirigent je Ivan Josip Skender, redatelj Arnaud Bernard, a ove sezone osim spomenutih Tamare Franetović Felbinger i Stjepana Franetovića u predstavi nastupaju: Siniša Hapač, Luciano Batinić, Berislav Puškarić, Davor Radić, Matija Meić, Tanja Ruždjak, Ivana Lazar, Marija Kuhar Šoša, Ivica Trubić, Ozren Bilušić, Robert Palić, Tvrtko Stipić, Ivan Šatalić, Antonio Brajković, Neven Mrzlečki, Kristijan Beluhan i dr.

Foto: Press

comment closed