fbpx

Riječke ljetne noći: Plesni Torpedo

Rijeka…

Jedna ‘Riječka ljetna noć’ nudi dva programa u torpedu: Plesni i koncertni užitak

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Plesni torpedoProgram ‘Plesni Torpedo‘, najbolje s riječke plesne scene na Riječkim ljetnim noćima, u petak, 15. srpnja 2016. godine u 20,00 sati u Torpedu, prilika je za uživanje u koreografijama raznih stilova članova Baleta HNK Ivana pl. Zajca i njihovih gostiju, najuspješnijih, najnagrađivanijih plesnih skupina riječkog područja (Dance studio Oksana Brandiboura, Dance Queen, Flame, Flash Dance Unit, K2K, Rotondo) te Devina Jurja, finalista Supertalenta2016.
Balet HNK Ivana pl. Zajca svojim će ulomkom iz novog, još neizvedenog, baleta Balázsa Baranyaia ‘Dogma’ ekskluzivno zaželjeti dobrodošlicu i publici i njihovim gostima plesačima, te ih na kraju ispratiti ‘Tragovima u crvenom’ Ksenije Krutove i Marte Rak. Razne su teme inspirirale koreografe i plesače, teme lica i naličja, muškarca i žene u jednoj osobi kroz urban jazz, tema ljubavi koja opija ljepotom i mirisom u vruće ljeto, spajanje suprotnosti u ‘Zimskom tangu’, kako izgleda red tuge, red bijesa u bijegu od kraja jedne ljubavi, tema užurbanosti života i njegovih posljedica…
Plesni torpedoOve plesne skupine osvajale su zlatna, srebrna i brončana odličja na domaćim, europskim i svjetskim prvenstvima, njihove koreografije su osvajale žirije puno puta . Od klasičnog i modernog baleta preko mjuzikla do suvremenih urbanih stilova – slavit će se ples, a plesači obećaju plesom torpedirati sav nakupljeni zamor, strah, nezadovoljstvo. Bila bi šteta propustiti istinski užitak plesne riječke ljetne noći.
Nakon plesnog, publiku u Torpedu, u petak od 21,30 sati očekuje i pravi koncertni užitak. Riječ je o komornom koncertu ansambla ‘Ad hoc’ što ga čine članovi orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca: Anton Kyrylov (violina), Romeo Drucker (violina), Iva Štefančić (viola) te Petrus Petruševski (kontrabas).
Plesni torpedoAd hoc je latinski izraz koji znači ‘zbog ovog’ ili ‘zbog ove svrhe’. Tako je imenovan ansambl, a to je ujedno i poveznica programa koji obuhvaća većinu ‘Ad hoc’ nastale i rijetko izvođene literature. Činjenica je naime, da su skladatelji ‘zbog svrhe’ napisali bogati indeks prikladnih skladbi koje su se izvodile u dvorskim salonima ili na crkvenim svečanostima, a mnogo literature služilo je i u didaktičke svrhe.
Krenuvši od velikog violinskog virtuoza Tartinija, preko Bacha, među čijim rukopisima su pronađena i djela za koje autorstvo nije sa sigurnošću potvrđeno pa će na koncertu, kao poseban raritet, biti izvedeno upravo jedno od tih djela, potom dobrog ‘Papa Haydna’, pa Mozarta i njegovog Trija za dvije violine i bas, a onda još jednog violinskog virtuoza Niccoloa Paganinija, pa Borodina i Schnittkea, glazbenu »Ad hoc« šetnju, riječki će glazbenici zaključiti dalekim zvucima Latinske Amerike ispod pera jednog od najpopularnijih i najizvođenijih argentinskih autora – Astora Piazzolle.

Foto: Press