Vrzino kolo redatelja Vjekoslava Jankovića u Hrvatskom narodnom kazalištu

Zagreb…

Ljubavna komedija  u 4 čina po tekstu Joze Ivakića: VRZINO KOLO, koprodukcija s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu

Medijski pokrovitelj GK Joza Ivakić – Scena.hr

Vrzino kolo– Iznimno smo ponosni što ovim putem možemo najaviti, slobodni smo reći povijesno gostovanje našeg kazališta s komedijom Joze Ivakića: ‘Vrzino kolo‘ redatelja Vjekoslava Jankovića u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu – 05. rujna 2018.godine s početkom u 20.00 sati. Prije predstave ispred Hrvatskog narodnog kazalište zaplesat će se šokačko kolo, a nakon predstave bit će organiziran domjenak – ‘šokački divani’ na kojem će se predstaviti nadolazeće Vinkovačke jeseni. Svoj dolazak, do trenutka slanja ove obavijesti, potvrdila je ministrica kulture dr. sc. Nina Koržinek Obuljen te doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture – poručuju iz kazališta Joza Ivakić.
Vrzino koloKomedija Vrzino kolo nastala je prema tekstu Joze Ivakića: ‘Vrzino kolo’, a redatelj predstave je Vjekoslav Janković. Predstava je nastala u koprodukciji Gradskoga kazališta ‘Joza Ivakić’ Vinkovci i Hrvatskoga kazališta u Pečuhu, a povodom obilježavanja 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85 godina od smrti Joze Ivakića, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović.
Predstava etnografski obrađuje nekoliko segmenata građanskog života između svjetskih ratova. Identitet prostora afirmiramo građanskim elementima kulturne baštine Vinkovaca kao što su ; jezik, glazba, kostim, životne navike, društvene vrijednosti,vjerovanja. Pisac gradi svijet drame kroz moralnu poruku o temeljnim društvenim odnosima kroz teme ljubavi, braka, suodnosa materijalnih i duhovnih načela. Svevremenske suodnose propitujemo suvremenim teatarskim jezikom kako bi priča svojom aktualnošću ostvarila davno piščevo htijenje i zaljubljenost u temeljne vrijednosti života u vinkovačkoj varoši.
Vrzino kolo– Vrzino kolo u kojem se sve događa, je kolo u kojem svatko želi biti glavni, svatko vuče na svoju stranu i stvara se metež. Muško – ženska tema bit će interesantna dokle god bude muškaraca i žena, a osobito dokle god bude muškaraca koji kao mala djeca vole uzeti igračku s kojom se netko drugi igra. U predstavi se najviše bavimo emocijama i njih želimo prenijeti publici, kako bi činila ono što želi, što voli i da stane iza sebe, bude ponosna. Ljepota Ivakićevog „Vrzinog kola“ je i u tome što s jedne strane donosi pučku tradiciju, a to su ljubavni odnosi, ljubavni zapleti, ljepota govora, glazbe, a s druge strane dva su čina napisana kao vodvilj, po kazališnim normama koje su bile u tom trenutku aktualne i moderne. Ivakić spaja najbolje od velikog kazališta i tradicijskog pučkog teatra – riječi su redatelja, Vjekoslava Jankovića.

AUTORSKI TIM:
Redateljsko vodstvo: Vjekoslav Janković
Likovna oprema: Saša Došen
Kostimograf: Saša Došen
Scenograf: Saša Došen
Glazba: Igor Valeri
Koreograf: Danijel Šota
Scenski pokret: Petra Blašković
Harmonika: Andrej Pezić
Snimatelj: Davor Šarić

Uloge tumače:
Ivan Ćaćić – ženskar Jotina
Matea Marušić – puštenica Julka
Katarina Baban – namiguša Kata
Denis Brižić – matori Tutljo
Hrvoje Seršić – kočoperni Čiko
Selena Andrić – ofrkuša Ljubica
Goran Smoljanović – stari Rogonja
Katarina Krištić – konobarica
Vladimir Andrić – harmonikaš/grabancijaš
Zorko Bagić – pomoćni harmonikaš/grabancijaš
varošani i plesači – Folklorni ansambl „Lisinski“, Vinkovci, umjetničko vodstvo Danijel Šota

Foto: Press – GK Joza Ivakić/Z. Tanocki i G. Pani