fbpx

Zagrebačka filharmonija proslavila Majčin dan!

Bijeli ciklus…

Zagrebačka filharmonijaOrkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem poznatog ruskog maestra Alexandera Rudina obilježio je blagdan u čast svih majki. Umjesto cvijećem i poklonima, on  je to učinio glazbom. Obilježavanje Majčinog dana ima dugu i zanimljivu povijest koja seže još u antičko doba, a snažna simboličnost koju nosi razlog je što je do današnjeg dana zadržalo istaknuto mjesto u kalendaru. Tako je i Zagrebačka filharmonija u svojoj 143. godišnjici postojanja, a u sklopu svog Bijelog ciklusa, jedan koncert  posvetila upravo tom povodu kako bi podsjetila i istakla njegovu važnost.
Večer je započela skladbom Vokaliza skladatelja Sergeja Rahmanjinova. Iako se pod pojmom Vokaliza u vokalnoj tehnici podrazumijeva tehnička vježba za glas, u slučaju Rahmanjinovljevog ostvarenja, značenje skladbe ide mnogo dublje. Sam Rahmanjinov, svjestan potencijala melodije, orkestrirao je pjesmu te je ona u toj verziji izvedena i u sklopu filharmonijskog Bijelog ciklusa.
Zagrebačka filharmonijaNastavila se  Schumannovom  2. simfonijom u C-duru koja označava skladateljev put prema oporavku, nadi i ponovnoj vjeri u život – nešto poput veličanstvene Pete simfonija Ludwiga van Beethovena.
Finale večeri u znaku Majčinog dana doživjela je poznatom Petom simfonijom u d-molu Dmitrija Šostakoviča, simfonija koja ni dan danas ne prestaje fascinirati i duboko dirnuti slušatelje.
Meastro Rudin ostaje s nama i idući tjedan kada u petak, u Crvenom ciklusu i u subotu, u sklopu Plavog ciklusa nastupa kao violončelist pod iskusnom palicom poznatog velikana dirigiranja, maestra Dmitrija Kitajenka. U listopadu 2012. Maestro Kitajenko i njegov učenik, Alexander Rudin, održali su sa Zagrebačkom filharmonijom koncert u Zagrebu koji je i tada izazvao veliki interes i oduševljenje publike. Stoga ako ste među onima koji tada nisu uspjeli doći do ulaznica ili jednostavno želite ponovno uživati u virtuoznom spoju ovih dvaju umjetnika i naššeg najvećeg orkestra, požurite po svoje mjesto pod glazbenim suncem.

Foto: Press