fbpx

35. godina rada ‘Galerije događanja’

Zagreb…

Galerija događanjaZagrebačka ‘Galerija događanja‘ 2016. godine bilježi svoju 35. godišnjicu rada. Osnovana početkom 1980-ih godina, uvijek je bila vezana uz aktualnu scenu i vrijeme, te svojevrsni pokretač novih ideja. Tih ranih osamdesetih godina postala je jedan od najvibrantnijih i najposjećivanijih galerijskih prostora u gradu. Izložbama u svibnju i lipnju prisjetiti ćemo se nekih prošlih vremena i umjetnika koji su djelovali kroz Galeriju te obilježiti 35. godina djelovanja.

11. do 25. svibnja 2016. / KRATKI POGLED U SLIKARSTVO i KIPARSTVO
Peruško Bogdanić: skulptura
Boris Demur: Spirala 1-4, tempera / papir
Dalibor Jelavić: Iz ciklusa Cornu Copiae, 2016, akril / platno, 120x100cm
Željko Jerman: Puno – Prazno, 2002., instalacija: razvijač / fotopapir,
Dora Kovačević: Iz ciklusa Kalendar; VIII mjesec, 2008., drvo, 151×123 cm
Marcela Munger: Veronikin rubac, 2015., kombinirana tehnika / platno 65×85 cm
Raskrižje III., 2010.-2014., kombinirana tehnika / platno, 65×85 cm
Ivica Šiško: akril / platno
Antun Boris Švaljek: Misija, akril / platno, 120×100 cm
Bojana Švertasek: Tri oblika, kamenjača, 1988.
Video: Korana Gjalski Filipović: Skulpture u javnom prostoru; Milena Lah: Ruka; 1987.;
Ivan Lesiak: Mladenci, 1988.; Nada Orel, Urbani trodimenzionalni strip, 1984. i park Malog
princa u Vidrićevoj, 1985.; Svan Vujičić (Riedl) Balerina, 1987.

11. svibnja do 15. lipnja 2016. / IZLOŽBA PLAKATA
Znak Centra (sa zvjezdicama u krug davno prije Europske unije!) i znak Galerije Događanja dizajnirao je Dragutin Dado Kovačević. Od 1981. do 1989. oblikovao je i plakate za brojna događanja.
Plakate su dizajnirali i Mladen Stilinović, Srećko Cvek, Igor Kordej, Nenad Martić, Krešimir Bauer, Greiner& Kropilak, Željko Jerman…

1. do 15. lipnja 2016. / MULTIMEDIJA / FOTOGRAFIJA / STRIP / DIZAJN / VIDEO
Bachrach- Krištofić, fotografije iz ciklusa Out of Question, 1983.
Branimir Butković, fotografije iz ciklusa Lica, 1981.-1997.
Boris Cvjetanović, fotografije iz ciklusa BBB.
Helena Klakočar, table iz stripa Ljetna tetovaža 1-10, 2003./4.
Igor Kordej, Skroz uživo Riviera, plakat
Antun Maračić, fotografija iz ciklusa Sigurno, legalno, diskretno, profesionalno, 2012./2013.
Nenad Martić, fotografije iz ciklusa Crveni balon, 2016.
Luka Mjeda, portret Andrije Zelmanovića,
Šime Strikoman, video zapisi o Milenijskoj fotografiji
Autorska čestitka 1983.-1989.

3. lipnja u 20 sati / OKRUGLI STOL – ŽIVOT U UMJETNOSTI I UMJETNOST U ŽIVOTU – ALTERNATIVE u suradnji s Društvom povjesničara umjetnosti, predsjednik Zvonko Maković

Galerija je osim izložbi pokrenula razne akcija i događanja, ostvarila suradnje s radnim organizacijama te izradila nekoliko socioloških istraživanja, a sve s ciljem približavanja kulture i suvremene umjetnosti običnim građanima i radnicima.

Galerija Događanja danas je mjesto koje okuplja autore mlađe i srednje generacije, koji svojim radom i idejama pripadaju suvremenom likovnom stvaralaštvu. Izložbama Nevena Bilića, Petre Grozaj, Nine Kurtele, Ines Krasić, Gorana Škofića i Igora Rufa kroz cijelu 2016. obilježiti ćemo 35 godina postojanja i pokazati svoje suvremeno lice i duh galerije danas.

POVIJESTI GALERIJE

„Galerija događanja“ Centra kulture na Peščenici osnovana je početkom 1980-ih godina. Svoj vrtoglavi uspon doživjela je u razdoblju kada su u njoj izlagali eminentni umjetnici kao: Kožarić, Stilinović, Delimar, Kumbatović, Gliha i mnogi, mnogi drugi koji su u to vrijeme bili pokretači novih formi izražavanja na suvremenoj likovnoj sceni. Njihov je doprinos hrvatskoj kulturi danas dobro poznat i dragocjen.
Galerija je osim izložbi bila pokretač raznih akcija poput «Urbane kozmetike», «Djelovanja u prostoru» i «Radnici o radničkom stvaralaštvu» iz 1984. g., mnogih likovnih intervencija u javnim prostorima. Pokretač je inicijative postavljanja javnih skulptura na području Peščenice («Mali princ» i «Trodimenzionalni strip» Nade Orel, «Mladenci» Ivana Lesjaka, «Ruka» Milene Lah, «Krilo materino» Mile Kumbatović…) Galerija je ostvarila suradnje s tvornicama Chromos, Dukat, Unija, Autokozmetika idr., te uključila umjetnike u te suradnje iz kojih su nastala mnoga dragocjena likovna rješenja. Galerija se bavila i socio-kulturološkim istraživačkim radom.
Kroz taj bogat period galeriju su vodile Branka Hlevnjak i Vedrana Kršinić. „Galerija događanja“ svojim sa aktivnostima utvrdila kao važan punkt likovnih zbivanja tog vremena, te stekla kultni status.
Tijekom turbulentnog vremena devedesetih godina rad galerije se gotovo ugasio. 2000-tih ponovo se pokreće galerijska djelatnost Centra kulture.
2009. godine započeta je programska reforma „Galerije događanja“ te se kontinuiranim izložbama galerija vrača svojim počecima, kad je bila centar suvremenih likovnih zbivanja.
Od tada do danas održano je 60 izložbi. Neki od najznačajnijih umjetnika koji su u tom periodu izlagali su: Ana Horvat dobitnica prve nagrade T-HTnagrada@msu.hr za suvremenu umjetnost 2009 godine, Igor Kordej i Goran Sudžuka strip autori izuzetno cijenjeni u Francuskoj i Americi za svoj rad primili su mnoga međunarodna priznanja i nagrade, Siniša Labrović multimedijalni umjetnika višestruko nagrađivan za svoj društveno angažirani rad, dobitnik treće otkupne nagrade na prvom T-HTnagrada@msu.hr natječaju 2007. godine te predstavnik Hrvatske na XI Biennalu u Istambulu 2009. g., Kata Mijatović multi medijalna umjetnica predstavnica Hrvatske na Biennalu u Veneciji 2013. g. zatim Ivan Marušić Klif, Tomislav Brajnović…, te mnogi mladi umjetnici, vrlo aktivni sudionici likovne scene poput Martine Grlić, Maje Marković, Jasminke Končić, Lea Vukelića, Borisa Sekulića, Zlatka Horvat, Ivane Vulić, Ane Sladetić, Mirana Šabića…
Galerija događanja danas je mjesto koje okuplja autore mlađe i srednje generacije, koji svojim radom i idejama pripadaju suvremenom likovnom stvaralaštvu.
Osim izložbi galerija organizira radionice u suradnji s umjetnicima ta radi na edukaciji djece i mladih kako bi stvarali i odgajali novu likovnu publiku.

Foto: Press