fbpx

35 godina galerije: Neven Bilić u Galeriji događanja

Zagreb…

Neven Bilić– Ono što se u kiparskoj tehnologiji naziva kalup ili negativ, tretira se kao faza u postupku i, načelno, prljav je posao. Ipak, može se, reći kako je negativ portal i pruža mogućnost pretvorbe materije – ovim riječima Predrag Pavić započinje predgovor koji piše za izložbu Nevena Bilića u Galeriji događanja, a što je Neven Bilić pripremio možete pogledati do 1. travnja u galeriji na kraju grada.
Zagrebačka Galerija događanja ove 2016. godine bilježi 35. godina rada. Osnovana je početkom 1980-ih godina, te je od svojih početaka bila vezana uz aktualnu scenu i vrijeme, bila je svojevrsni pokretač novih ideja. Tih ranih osamdesetih godina postala je jedan od najvibrantnijih i najposjećivanijih galerijskih prostora u gradu.
Galerija je osim izložbi pokrenula razne akcija i događanja, ostvarila suradnje s radnim organizacijama te izradila nekoliko socioloških istraživanja, a sve s ciljem približavanja kulture i suvremene umjetnosti običnim građanima i radnicima. Galerija događanja danas je mjesto koje okuplja autore mlađe i srednje generacije, koji svojim radom i idejama pripadaju suvremenom likovnom stvaralaštvu.
Izložbama Nevena Bilića, Petre Grozaj, Nine Kurtele, Ines Krasić, Gorana Škofića i Igora Rufa galerija će 2016. g. obilježiti 35 godina postojanja i pokazati svoje suvremeno lice i duh galerije danas.

Foto: Press