Alain Badiou gost Filozofskog teatra!
Piše: redakcija On 16 tra., 2015 At 11:25 AM | Categorized As LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Na sceni HNK u Zagrebu

Alain BadiouAlain BadiouNakon Thomasa Pikettyja, čije se gostovanje već sada može nazvati društvenim događajem godine, idući gost Filozofskog teatra, u petak, 15. svibnja na sceni HNK u Zagrebu, jedan je od najznačajnijih živućih filozofa – Alain Badiou. Kako se radi o prvom dolasku poznatog francuskog filozofa u Hrvatsku, iz HNK u Zagrebu pozivaju sve zainteresirane da kupe ulaznice na vrijeme. Piketty je rasprodan u samo nekoliko sati, a sudeći po utjecaju koji Badiou ima u svijetu, može se očekivati slično.
Alain Badiou, filozof, dramaturg, matematičar i pisac, profesor na prestižnoj École Normale Supérieure u Parizu, rođen je 1937. u Maroku, politički je aktivan od rane mladosti, prije svega u antikolonijalnoj borbi u Alžiru, a kasnije i tijekom 1968. Badiou u svojoj filozofiji istražuje odnos subjektiviteta i ontologije. U središte svog filozofskog sustava postavlja četiri procedure istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematiku, umjetnost, ljubav i politiku.
U tom kontekstu, kazalište je jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezu ljubavi i politike, dvije najvažnije – i jedine – teme kazališta po Badiouu. I sam Badiou napisao je nekoliko dramskih djela, među kojima Tikve i upravo objavljeno Drugo Sokratovo suđenje. Badiou je objavio pedesetak naslova, među kojima se ističu Teorija subjekta, Može li se misliti politika, Bitak i događaj, Manifest za filozofiju, Etika, Logike svjetova, Pohvala ljubavi i mnoga druga.
Uz prvo gostovanje Alaina Badioua u Hrvatskoj, HNK u  Zagrebu specijalno izdaje njegovu Rapsodiju za teatar u prijevodu Zlatka Wurzberga, čime će Filozofski teatar proslaviti i zaokružiti svoju prvu uspješnu sezonu, koja je nadmašila sva očekivanja.

Foto: Press

comment closed