fbpx

Branka Vučetić Atletić: Modni svijet u stalnom pokretu

Zagreb…

Kreiranje i stvaranje odjevnih predmeta oduvijek je bio timski rad gdje svaki pojedinac zauzima točno mjesto

Piše: Branka Vučetić Atletić

Ovosezonska BIPA FASHION.HR Cruise Collection
Modni svijet u stalnom pokretu
Branka Vučetić AtletićU modnom svijetu nema stanke. Kolekcije se stvaraju takvom brzinom da postaje upitno jesu li modne revije postale mjesto gdje se prikazuje odjeća koja se mora odmah kupiti, jer za koji tjedan ista više neće biti modno svježa.
Veliki teret hitrog stvaranja preuzeli su na sebe hrvatski modni dizajneri koji u godini dana prikažu dvije ili tri kolekcije. Previše za bilo koju vrstu kreativnog stvaranja, jer za dobru ideju potrebno je vrijeme.

Naša dizajnerska imena nisu art direktori
U svjetski poznatim modnim kućama pronašlo se rješenje. Vojska mladih dizajnera stvara kolekcije po ‘narudžbi’ art direktora, odnosno dizajnera čije ime je potpisano na kolekciji. Njegovim odabirom ponuđenih skica i koordinacijom projekata stvara se imidž branda. Tako je moguće proizvoditi i stvarati masovnu produkciju odjevnih predmeta.
U Hrvatskoj, osim usvojenog nametnutog tempa produkcije novih modnih događanja, nije usvojen recept da više dizajnera kreira za jedan brand. Naša dizajnerska imena nisu art direktori koji bi povremeno kreirali recentne odjevne predmete i prikazivali ih na modnim revijama. Oni kao da moraju sav posao odraditi sami. Od nabave tkanina, sve do konca i zatvarača moraju organizirati proizvodnju i baviti se stilizmom. Radi obima posla ne ostaje im vremena za kreativan rad što se često odrazi i na prezentaciji novih kolekcija.

Fashion Incubator izvrsna je platforma za mladu generaciju dizajnera
Danijela Valentić SeverOvosezonska BIPA FASHION.HR Cruise Collection u izvrsnoj produkciji i lijepom ambijentu Klovićevih dvora – Plato Gradec, s najljepšim pogledom na Zagrebačku katedralu, pružila je izvrstan ugođaj i naznaku da uskoro dolazi vruće ljeto s pokojim nenadanim pljuskom.
Baš u tom ambijentu održane su revije i prikazane su kolekcije Zorana Aragović, Martine Felja, Krie Design, ELFS, Roberta Sever i Ines Atelier. Ove godine održana je i revija 10 polufinalista najvećeg regionalnog natječaja za najbolje mlade dizajnere Portanova Fashion Incubator. Dizajneri čije su kolekcije odabrane za polufinale su Ana Voloder, Anđela Markušić, Danijela Valentić Sever, Ivana Janjić, Ivana Kelentrić, Marija Nakir, Mina Dobrić i Tena Zovak, Mona Lacko, Nives Bošnjak i Tomislav Župan.
Upravo Fashion Incubator izvrsna je platforma za mladu generaciju dizajnera. On je natjecateljskog karaktera pa je tako postao filter koji selektivno, ali stručno otvara put onima koji žele kročiti u svijet mode. Petero odabranih finalista pokazati će svoje kolekcije na Fashion Incubatoru koji će se na jesen održati u Osijeku.

Odlične kolekcije poznatih dizajnerskih imena
Kad je pitanje Cruise kolekcije u sklopu BIPA Fashion hr. svakako treba izdvojiti kolekciju Zorana Aragović koji svoju dizajnersku kvalitetu pokazuje u kontinuirano iz sezone u sezonu. Imamo osjećaj da s lakoćom stvara haljine, tunike, kupaće kostime i spaja boje u nepogrešivim proporcijama i savršenim formama. Ta igra boje i forme slična je ljetnom povjetarcu koji nestašno ljulja pruge, točkice i kvadratiće. Duhovito rješenje papirnatih, dvobojnih čamčića postavljenih kao maleni šeširići na glatko začešljanoj kosi, stvorili su izvrsnu kompoziciju ležerne odjeće i ‘šašavog’ ljeta na glavi.
Kolekcija Kristine Burja i njezina modna marka Krie odisala je ljetnim glamurom. Kristina je dubokim otvorima i prozirnim tkaninama željela naglasiti kako je upravo ljeto vrijeme kada svoje tijelo treba otkriti i pokazati. Vještom oku nije promaklo uočiti naglašena ramena u jednom dijelu kolekcije što je možda i pokazatelj za nastavak nove forme koju bi mogla razvijati u svojoj jesenskoj kolekciji. Kristina je uvijek znala vješto pogoditi svjetski modni trend pa upravo naglašena ramena možemo vidjeti u kolekcijama za jesen zimu kod poznatih dizajnerskih imena.
Ostali kreatori ostali su dosljedni svojem stilu i svojim vjernim klijentima. Stvorili su odjevne komade koji se s lakoćom nose u ljetne dane i zasigurno će biti viđeni tijekom ove sezone.

Važno je prihvatiti timski rad
Nažalost, dizajneri imaju kratak godišnji odmor jer uskoro moraju početi razmišljati o novim dizajnerskim produktima za zimsku kolekciju. Možda bi bilo dobro da prihvate trend svojih Europskih kolega dizajnera i u svoj tim uključe nove, mlade, kreativne snage koje mogu izvrsno odraditi dio posla pod njihovim nadzorom. Kreiranje i stvaranje odjevnih predmeta oduvijek je bio timski rad gdje svaki pojedinac zauzima točno mjesto. Stoga se timskog rada ne treba bojati jer on dizajnerima ne ugrožava ego, već dapače, pomaže kreativcima da postanu vođe i da svoje ideje brže realiziraju.

Piše: Branka Vučetić Atletić
Foto: Branka Vučetić Atletić