fbpx

Balet Giselle uživo u Hrvatskoj!

Royal Opera House&Cinestar…

GiselleCarlos Acosta, kubanski baletni plesač te glavni umjetnički gost u Royal Opera Houseu, i Natalia Osipova, višestruko nagrađivana primabalerina školovana na Boljšoj baletnoj akademiji, protagonisti su jednog od najromantičnijih klasičnih baleta koji uživo dolazi u Hrvatsku u ponedjeljak 27. siječnja u 20:15 sati zahvaljujući ekskluzivnom programu spektakli u Cinestaru. Po prvi puta zajedno, oni se vraćaju na pozornicu Covent Gardena kako bi nas oduševili još jednom nevjerojatnom izvedbom. Prethodna baletna predstava Royal Opera Housea, Orašar, oborila je sve rekorde i postala najgledaniji kinosadržaj u Velikoj Britaniji prošle godine stoga smo sigurni da će se i domaća publika složiti sa hvalospjevima kritičara i uživati u Giselle punim plućima.
Giselle je vrlo emotivna priča o izdaji i oprostu, o ljubavi koja nadilazi smrt. Naslovna uloga koju izvodi Natalia Osipova veliki je izazov kako u tehničkom tako i u dramskom smislu, a veličanstvenom izvedbom talentirana primabalerina nedvojbeno je već dokazala da je više nego dorasla ovakvom izazovu. Carlos Acosta koji izvodi ulogu grofa Albrechta smatra se jednim od najistaknutijih plesača današnjice, a obožavatelji diljem svijeta prepoznaju ga po nevjerojatnoj sposobnosti izvođenja pokreta punih ljepote i brzi­ne, dok svojom atletskom građom zadivljuje u svakoj ulozi.
Prvi čin baleta ispunjen je povijesnim detaljima i rustikalnim ugođajem. Drugi čin, kao kontrast, s jednom od najljepših bijelih scena u baletu, publiku vraća u drevno doba predaja, u šume obasjane mjesečinom koje opsjedaju duhovi mladenki koje su umrle prije dana svog vjenčanja. Kombinacijom zanimljive priče i impresivne koreografije, Giselle je savršena prilika za upoznavanje klasičnog baleta koji ćete zavoljeti s prvim pogledom na veliko platno.  Pogledajte Giselle samo u CineStaru 27. siječnja!

Carlos Acosta

GiselleRođen u Havani, baletno znanje stjecao je u National Ballet School of Cuba. Tijekom karijere, osvojio je Grand Prix i zlatnu medalju na natjecanju Prix de Lausanne (1990), zlatnu medalju na 4. godišnjem natjecanju baleta, Paris (1990) te nagradu za veliki doprinos plesu na Olivier Awardsu (2007.). Za vrijeme svoje karijere bio je glavni plesač u ENB-u, National Ballea Kube, Houston Balleta dok se 1998. nije pridružio ansamblu Royal baleta gdje je 2003. postao umjetnički voditelj. Plesao je glavne uloge u baletima koje su režirali mnogi poznati svjetski redatelji, ali i osmišljao plesne uloge u mnogim baletima. Osmislio je radnju i koreografiju za svoj poluautobiografski show Tocororo u 2004. te ove sezone na pozornicu Royal baleta vratio Don Quijotea u izvornoj koreografiji Mariusa Petipe.

Natalia Osipova

GiselleRođena u Moskvi, diplomu balerine stekla je na Boljšoj baletnoj akademiji 2004. gdje je studirala u klasi Marine Leonove. Iste godine pridružila se Boljšoj baletu gdje je 2010. postala primabalerina. Plesala je uloge u priznatim kazalištima kao što su Zürrich Ballet, Mariinsky Theatar, Novosibirsk State Bellet, La Scala Ballet, Paris Opera Ballet i ABT. Prije nego li se pridružila ansamblu Royal baleta 2013., u Mikhailovsky Balletu i ABT-u imala je ulogu primabalerine. U zapažene uloge koje je je izvodila svakako spadaju Julija, Odette/Odile i Šećerna vila. Osmislila je plesačke uloge za Possokhovu Pepeljugu, Ratmankijev Bolero… Osvojila je Zlatnu masku za ulogu u Tharpovom In the Upper Room (2008) i La Sylphide (2009), nagradu za najbolju balerinu 2007. i 2010. te mnoge druge.

Foto: Press Scena.hr