Nacionalni projekt ‘Čuvari srca’ na Cvjetnom trgu!
Piše: redakcija On 23 ruj., 2015 At 04:33 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Projekt u cilju edukacije javnosti o važnosti brige za zdravlje kardiovaskularnog sustava

Čuvari srcaPovodom obilježavanja Svjetskog dana srca Zaklada ‘Hrvatska kuća srca‘ na konferenciji za medije najavila je pokretanje nacionalnog projekta ‘Čuvari srca‘ te obilježavanje Svjetskoga dana srca 26. rujna 2015. godine u Zagrebu na Cvjetnom trgu. Cilj Projekta je educirati građane o činjenici da su kardiovaskularne bolesti u najvećoj mjeri sprječive te o načinu kako Hrvatsku svrstati u red zemalja niskoga kardiovaskularnog rizika. U Hrvatskoj je gotovo svaka druga smrt uzrokovana kardiovaskularnim bolestima, posebice infarktom miokarada i moždanim udarom pa je stoga i u najnovijim Smjernicama Europskoga kardiološkog društva o sprječavanju kardiovaskularnih bolesti Hrvatska jedna od zemalja s visokim kardiovaskularnim rizikom.
Čuvari srca, Milan BandićProjekt će se održati pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović kao i Grada Zagreba, a gradonačelnik Milan Bandić i osobno je podržao akciju svojim dolaskom na konferenciju za medije.
Pored podsjećanja na opće poznate činjenice o važnosti zdrave prehrana i redovite tjelesne aktivnosti, ranog otkrivanja i primjerenog liječenja arterijske hipertenzije i šećerne bolesti, povodom ovogodišnjega Svjetskoga dana srca posebna će se pozornost usmjeriti na otkrivanje i liječenje poremećaja metabolizma masnoća, s dodatnim naglaskom na porodičnu dislipidemiju (PD) – najčešću nasljednu metaboličku bolest. PD još uvijek vrlo često ostaje neprepoznata pa oboljeli ne dobivaju pravodobno liječenje. Nacionalni projekt „Čuvari srca“ ima konkretne ciljeve koji podrazumijevaju rano otkrivanje osoba s povišenim kardiovaskularnim rizikom i planiranje preventivnih mjera kojima bi se trebao spriječiti ili odgoditi nastanak srčanog udara, moždanog udara i ostalih po život opasnih kardiovaskularnih bolesti.
Projekt započinje javnozdravstvenom akcijom povodom obilježavanja Svjetskog dana srca u Zagrebu, u subotu, 26. rujna, na Cvjetnom trgu, gdje će građani imati priliku besplatno od 10,00 do 14,00 sati izmjeriti krvni tlak, glukozu, kolesterol te tjelesni indeks.

Foto: Press

comment closed