fbpx

Darija Jelinčić – SOL u Galeriji Karas

Darija Jelinčić u Galeriji Karas

U utorak, 13.4.2021. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58) otvorit će se izložba SOL Darije Jelinčić, koja kroz metafore i iskustvene procese propituje ulogu soli u svakodnevnom životu, ritualima i običajima, provodeći tradicijske izreke slavenskih krajeva kroz okulus fotoaparata.

Darija Jelinčić

Sara Mikelić u predgovoru izložbi navodi: „Poslovice, prakse i običaji blisko vezani uz sol, terapeutski morski ambijent i tradicija proizvodnje morske soli okosnica su rada Darije Jelinčić koja kroz video rad i ciklus fotografija, ponegdje s pripadajućim objektima, predstavlja svoj umjetničko-istraživački projekt kroz svojevrsni muzeološki pristup. Umjetnica Darija Jelinčić ostvaruje radove bez suvišne mistifikacije i pretencioznosti, a njezin specifičan umjetnički senzibilitet odjekuje mekoćom, nježnošću i minimalizmom izričaja. Osim prevladavajućih motiva pejzaža, poveznica većeg dijela ostalih radova je drevna ljudska potreba i nastojanje da izravno manipulira snagama prirode, a time i vlastitom sudbinom, uz pomoć raznih postupaka. Prikazom vlastitog tijela prekrivenog solju autorica Darija Jelinčić priziva sreću, što tvori jedno od vjerovanja povezanih s poticajnom magijskom praksom, dok se posipanje soli u četiri kuta doma, vješanje vrećica soli na sva četiri kraja dječje kolijevke ili postavljanje čaše slane vode uz krevet tijekom noći smatra apotropejskom magijom, djelujući kao zaštita od nevidljivih negativnih sila. Upotrijebljena u optimalnim omjerima i uvjetima, sol pročišćava, štiti, održava i hrani, dok njezino pretjerano ili nedovoljno korištenje dovodi do disbalansa koji uništava život u vodi ili na zemlji, pa sol u prenesenom značenju simbolizira potrebu za uspostavom ravnoteže u svakom aspektu života.“

PREDGOVOR
Darija Jelinčić diplomirala je Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija Darija Jelinčić upisuje fotografiju kao izborni predmet na Studiju dizajna u Zagrebu. Prirodno kombinira ova dva interesa, sociologije i fotografije, koristeći osobnu fascinaciju ljudskom prirodom i kulturom u svom fotografskom izražaju. Projekti na kojima radi uglavnom su usmjereni na ljude i njihov odnos prema zajednici, izraženi konceptima prostora i vremena. Termini koje propituje su psiha, percepcija, ljubav, tehnologija i medicina, očekivanja, folklor, praznovjerje te spokoj. Izlagala je svoj rad u Barceloni, Londonu, Kölnu, Aveiru, Zagrebu, Pragu i San Franciscu. Darijin rad uvršten je u dvije fotografske knjige WPGA te zastupan od umjetničke galerije Fouladi Project u San Franciscu, te se nalazi u muzejskim i privatnim kolekcijama kako u Europi tako i u Sjedinjenim Američkim Državama. Darija Jelinčić trenutno živi i radi na relaciji Zagreb – Prag.

Izložba Darija Jelinčić – SOL u Galeriji Karas će biti otvorena uz pridržavanje svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a možete ju pogledati u periodu od 13. do 27.4.2021.

Foto: Press