fbpx

HND osuđuje namjeru ‘tehničke’ Vlade RH da produlji v.d. mandat vodstvu HRT-a

Zagreb…

Priopćenje HND – a prenosimo u cijelosti;

Centar za zaštitu slobode izražavanja, HND– Na dan stupanja na snagu odluke o samoraspuštanju Hrvatskog sabora, Vlada Republike Hrvatske kojoj je Sabor izglasao nepovjerenje odlučila je uredbom sa zakonskom snagom izmijeniti odredbu članka 19.a stavka 4. Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji na način da se propisani rok trajanja za obavljanje dužnosti vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a produlji sa šest mjeseci na godinu dana. Kao temelj za donošenje ove Uredbe navodi se članak 1. Zakona o ovlasti Vlade Republike Hrvatske da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora.
No, iako predloženu uredbu Vlada u odlasku u obrazloženju takvog postupka prikazuje neophodnom za održavanje vitalnih funkcija HRT-a kao javnog medijskog servisa nije smatrala potrebnim javno se tim povodom obratiti građanima Hrvatske. Naime, namjeru da produlji mandat sadašnjem v.d. Glavnom ravnatelju HRT-a Siniši Kovačiću na dodatnih šest mjeseci, kada mu u rujnu istekne onaj kojega mu je dao Hrvatski sabor, moguće je saznati jedino iz prijedloga uredbe objavljenoga na Vladinoj web stranici e-Savjetovanja.
Također, ovim prijedlogom Vlada koja je ‘pala’ u Hrvatskom saboru ignorira mišljenje Nadzornog odbora HRT-a čiji je predsjednik Šenol Selimović ustvrdio kako je nakon isteka mandata v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića početkom rujna “jedina zakonska mogućnost postavljanje privremenog upravitelja koji će voditi poslovanje do imenovanja novog glavnog ravnatelja temeljem javnog natječaja, odnosno kada se konstituira novi saziv Hrvatskoga sabora.
S obzirom na ponašanje ove Vlade prema HRT-u kao prema ratnom plijenu koji se umjesto javnog medijskog servisa svih građana pretvara u udarno sredstvo rigidne kulturne revolucije ideja da bude produljen mandat v.d. Glavnog ravnatelja koji bespogovorno ispunjava takve političke zahtjeve zapravo ne treba čuditi.
Na taj način pokušava se sačuvati postojeće stanje na HRT-u do parlamentarnih izbora, pa i mjesecima nakon njih, kako bi se već i do sada učinjena ogromna kadrovska i programska šteta dodatno uvećala, što je besramna zloupotreba političke moći na štetu hrvatskih građana – Saša Leković, predsjednik HND.

Foto: Screenshot Google Maps