fbpx

Povucite odluku o smanjenju bruto plaća novinarima

Zagreb…

HND i SNH upravi EPH

Priopćenje Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara (SNH) prenosimo u cijelosti;

Plaća novinarima– Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) traže od uprave Europapress Holdinga d.o.o. (EPH) da povuče jednostranu odluku o petpostotnom smanjenju bruto plaća novinarima od 1. srpnja 2016. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) traže od Uprave Europapress Holdinga d.o.o. (EPH) da povuče jednostranu odluku o petpostotnom smanjenju bruto plaća novinarima od 1. srpnja 2016. Uprava EPH, protivno višekratnim obećanjima danim radnicima da neće smanjivati novinarske plaće, ovih dana je najavila pet postotno smanjenje bruto plaća, i to smanjenjem osnovice za izračun plaća.
Odluka o smanjenju, prema najavama uprave, stupa na snagu 1. srpnja ove godine. Osnovica plaće zaposlenih u Jutarnjem listu zajamčena je kolektivnim ugovorom toga medija, a sadašnja uprava EPH, jednako kao i prethodna, nastavlja praksu jednostranog kršenja i ignoriranja kolektivnog ugovora zbog čega su novinari Jutarnjeg lista protiv uprave EPH u višegodišnjem sudskom sporu koji se vodi pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu.
HND i SNH podsjećaju da su novinari EPH od 2009. godine do danas bili izvrgnuti višekratnim otpuštanjima i smanjenima plaća. Rezultat takve politike sve je veća opterećenost novinara za sve manju plaću, uz opstanak ogromnog i ničim opravdanog raskoraka između menadžerskih i uredničkih plaća s jedne, te novinarskih plaća s druge strane. Odluka sadašnje uprave EPH o novom smanjenju plaća neminovno vodi srozavanju kvalitete novinarskog rada jer pojačava egzistencijalnu nesigurnost novinara, ruši njihovu motiviranost za rad i jača autocenzuru i podložnost pritiscima.
Novinari Jutarnjeg lista i drugih izdanja EPH ne mogu unedogled biti žrtve neodgovornih poslovnih poteza bivše uprave, te nemoći sadašnje da iznađe održive načine stabiliziranja poslovanja tvrtke.
Pozivamo upravu EPH a da poslovanje te medijske kuće stabilizira pokretanjem novih projekata i poslovnim potezima koji će omogućiti novinarima da bez straha, pritisaka i ograničenja kvalitetno obavljaju svoj posao, a ne novim rezanjem plaća. Svaljivanje tereta otplate potraživanja vjerovnika na leđa preostalih novinara, uz njihovo dodatno opterećenje radom, može donijeti tek kratkoročnu uštedu, ali dugoročno uništava jedinu supstancu na kojima poslovanje te medijske kuće može opstati, a to je odgovorno i kvalitetno novinarstvo – Saša Leković, predsjednik HND-a i Anton Filić, predsjednik SNH.

Foto: Google maps