Centar za zaštitu slobode izražavanja u potpunosti je ispunio očekivanja
Piše: redakcija On 21 lip., 2016 At 10:39 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Centar za zaštitu slobode izražavanja kao poseban projekt HND-a po mojem mišljenu u potpunosti je ispunio očekivanja, ističe predsjednik HND-a Saša Leković

Centar za zaštitu slobode izražavanja– Centar za slobodu izražavanja u prvih je godinu dana surađivao na više od 50 različitih slučajeva, od pravnih savjeta do zastupanja na sudu, a po prvi puta u povijesti hrvatskog pravosuđa HND se, zahvaljujući Centru, pojavljuje na ročištima kao ‘prijatelj suda’ – ističe predsjednik HND-a Saša Leković.
Početkom srpnja navršava se prva godina dana rada Centra za zaštitu slobode izražavanja, projekta pokrenutog u sklopu Hrvatskog novinarskog društva koji osigurava besplatno zastupanje, obranu i savjetovanje novinara te edukaciju i informiranje o njihovom pravima.
Saša Leković– Centar za zaštitu slobode izražavanja kao poseban projekt HND-a po mojem mišljenu u potpunosti je ispunio očekivanja. Podsjećam da je ovo jedinstven slučaj da za neku novinarsku udrugu više od 30 odvjetnika iz čitave zemlje radi u slučajevima napada na novinare i brani na sudu novinare koji su tuženi zbog obavljanja svog posla. Uz to, među suradnicima Centra je i više profesora sa Pravnog i nekih drugih fakulteta koji pomažu pri organizaciji tematskih tribina i na druge načine – rekao je Leković.
Što se tiče planova za drugu godinu rada Centra, Leković najavljuje da će Centar biti uključen u rad na prijedlozima u vezi izmjena zakonske regulative na području medija, slobode izražavanja i novinarskih prava koje HND namjerava potaknuti te da će nastaviti sa organizacijom skupova o temama važnima za slobodu izražavanja kao i sa pravnom pomoći članovima HND-a.
Centar će i dalje osiguravati pravnu zaštitu novinara, koje ostvaruju svi članovi HND-a na osobni zahtjev i novinari koji nisu članovi HND-a uz odobrenje ovlaštenog tijela HND-a. Nova koordinatorica Centra bit će odvjetnica Katarina Oguić, koja će na tom mjestu zamijeniti Ivu Kuštrak, bivšu asistenticu na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
– S obzirom na uspješnost u prvoj godini postojanja Centra, očekujemo da će za nastavak aktivnosti biti moguće osigurati financiranje iz raznih izvora – dodaje Leković.

Foto: Google maps, Press arhiva

comment closed