fbpx

HND: Pustite Florence Hartmann odmah na slobodu!

Zagreb…

Florence HartmannPriopćenje HND-a prenosimo u cijelosti:
– Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje jučerašnje uhićenje francuske novinarke i bivše glasnogovornice tužiteljstva Haškog tribunala Florence Hartmann i traži da ona odmah bude puštena na slobodu. Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje jučerašnje uhićenje francuske novinarke i bivše glasnogovornice tužiteljstva Haškog tribunala Florence Hartmann i traži da ona odmah bude puštena na slobodu.
Ona je uhićena ispred zgrade Haškog tribunala tijekom izricanju presude Radovanu Karadžiću za ratne zločine, među kojima je i masakr u Srebrenici, a o kojima je Florence Hartmann izvještavala kao novinarka.
U knjizi ‘Mir i kazna‘ objavljenoj 2006. godine, nakon što je prestala raditi kao glasnogovornica haške tužiteljice Carle Del Ponte, Hartmann je, između ostaloga, pisala i o tome kako je Haški tribunal pristao na zahtjev Srbije da se na suđenju Slobodanu Miloševiću cenzuriraju dijelovi iz dokumenata koji pokazuju vezu Miloševićevog režima i srebreničkog masakra.
Haški tribunal je zbog toga podigao optužnicu protiv Hartmann za nepoštivanje suda te joj je uz novčanu kaznu određena i zabrana prilaska zgradi Haškog tribunala koju je ona jučer prekršila zbog čega je uhićena.
HND smatra da je nedopustivo skrivanje činjenica o važnim temama poput ratnih zločina kao i zabranjivanje objave takvih činjenica. One koji razotkrivaju važne činjenice ne bi se smjelo kažnjavati i stoga HND podržava borbu Florence Hartmann protiv cenzure – piše u priopćenju HND-a.

Saša Leković, predsjednik HND-a

Foto: 123rf