fbpx

Nacionalni stožer: Od 14.1. Promjene u prelasku granice RH su:

Promjene u prelasku granice

Putnici iz Ujedinjenog Kraljevstva i Južnoafričke Republike pri ulasku u RH moraju pokazati negativan PCR test ne stariji od 48 sati te im se određuje izolacija od 14 dana. Izolaciju je moguće skratiti na 7 dana ako obave PCR testiranje i test bude negativan;
– osobama iz trećih zemalja, koje dolaze u RH zbog neodgodivih osobnih razloga ograničava se vrijeme boravka u RH na maksimalno 12 sati;
– osobe koje dolaze s ciljem dopremanja pomoći potresom pogođenom području mogu ući u RH temeljem prethodne suglasnosti stožera.

granice

– Nova odluka je usklađena s preporukama Europskog vijeća, a popis država, koji je sastavni dio odluke, donosit će HZJZ. Prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u karantenu od 14 dana. Karantena im se može skratiti na 7 dana ako PCR test bude negativan. To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i Južnu Afriku, jer su novi sojevi otkriveni tamo i tamo je zabilježen najveći broj slučajeva zaraze. Vode se razgovori na razini E – kazao je Davor Božinović.

– Za osobe koje dolaze s ciljem dopremanja pomoći potresom pogođenom području uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u Hrvatsku temeljem prethodne suglasnosti stožera, drugim riječima bez testa – dodao je Božinović.

Izvor: koronavirus.hr
Foto: arhiva