fbpx

Jan Tominić predstavio program kojim će braniti boje Hrvatske na Euroviziji

Zagreb…

Jan TominićNakon uspješnog nastupa na zagrebačkom Tomislavovom trgu sa Simfonijskom orkestrom Hrvatske radiotelevizije i sudjelovanja na Svjetskom kongresu saksofonista, mladi saksofonista Jan Tominić predstavio je 23. srpnja u emisiji Dobro jutro, Hrvatska program kojim će ovog kolovoza braniti boje Hrvatske na Euroviziji mladih glazbenika u Edinburghu.
Natjecanje mladih glazbenika u izvedbi klasične glazbe održat će se od 16. do 23. kolovoza, a Jana očekuju dvije natjecateljske etape. 18. i 19. kolovoza kandidati 18 zemalja koje sudjeluju na ovogodišnjoj Euroviziji mladih glazbenika predstavit će se recitalom u polufinalnim večerima, a samo njih šest probit će se u završnicu kada će 23. kolovoza svoje glazbeno umijeće predstaviti uz Škotski simfonijski orkestar BBC-a pod ravnanjem Thomasa Dausgaarda.
Jan TominićJan Tominić (2004.), najmlađi među sedam finalista nacionalnog izbora, učenik je srednje škole u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, smjer saksofon, kod profesora Tomislava Žužka. Želja mu je nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja upisati studij na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji.
Jan sudjeluje na raznim natjecanjima i smotrama. Na regionalnom i državnom 52. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, osvaja prvu nagradu (2014.). U posljednje dvije školske godine osvaja i prvu nagradu na Međunarodnim natjecanju Varaždin Woodwind & Brass, Zlatnu plaketu na međunarodnom natjecanju puhača EMONA u Ljubljani, prvu nagradu na regionalnom natjecanju te prvu nagradu na državnom 54. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa te prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu. Godine 2016. osvojio je i Oskara znanja te svirao na svečanoj dodjeli. S kvartetom saksofona iz Glazbene škole Ferdo Livadić bio je laureat regionalnog natjecanja komorne glazbe 2016. te na 54. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa.
U polufinalu Eurovizije mladih glazbenika u Edinburghu Jan Tominić izvest će skladbe: Fantasie sur un thème original, Julesa Demerssemana, Cinq danses exotiques, Jeana Francaixa, Aria, Eugènea Bozza te Scaramouche, 3. st., Brasileira, Dariusa Milhauda. Gledateljima emisije Dobro jutro Hrvatska odsvirao je Bozzaovu Ariju i Demerssemanovu Fantasie sur un thème original.

Foto: Press – Marija Stilinović, Krasnodar Peršun