fbpx

Saša Leković: Besramne su laži i uvrede za sve prave novinare

Zagreb…

Priopćenje predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića prenosimo u cijelosti;
Saša Leković– Udruga Hrvatski novinari i publicisti poslala je otvoreno pismo članovima Hrvatskog novinarskog društva pokušavajući me diskreditirati kao predsjednika HND-a. Članovi te malobrojne politički motivirane organizacije pokušavaju diskreditirati HND i mene kao njegovog predsjednika od kada sam izabran prije gotovo godinu dana.
Unatoč silnom trudu to im nije uspjelo jer kao predsjednik HND-a radim ono što sam javno obećao i bez ikakvih političkih motiva ili upliva. No sada, ohrabrenima činjenicom da je na sramotan način dojučerašnji predsjednik HNiP-a Siniša Kovačić konačno dobio ono zbog čega je, između ostaloga, HNiP-a i pokrenut – mjesto v.d. glavnog ravnatelja HRT-a – HNIP-ovcima su porasli apetiti. Naime, sada, kad već nisu uspjeli prije, žele ostvariti i drugi dio svoje ‘misije’ – neutralizirati HND te instalirati neprofesionalno i neetičko ponašanje u novinarstvu i sluganstvo u odnosu na aktualnu vlast kao poželjan način rada novinara.
Kad je skupina HRT-ovih novinara i urednika napustila HND prije godinu dana izmislivši razloge za koje nemaju niti jedan argument to je bio početak ostvarivanje ideje HNiP-a, medijskog krila Karamarkovog plana o pokoravanju medija i ruganja javnom interesu kao temeljnom cilju slobodnog novinarstva i demokratskog društva. Čitava aktivnost HNiP-a to potvrđuje.
Dovoljno je pročitati izjave Siniše Kovačića te priopćenja HNiP-a kao i prisjetiti se ‘novinarskih’ aktivnosti istaknutih članova i podržavatelja HNiP-a poput Marka Juriča ili Velimira Bujanca. Istovremeno je, iz čitave moje novinarske karijere kao i mojih izjava u posljednjih godinu dana te iz priopćenja koja sam potpisao u ime HND-a i onoga što radim, jasno vidljivo da su sve optužbe na moj račun potpune bedastoće. E, upravo zbog toga što je to jasno i HNiP-ovcima oni i dalje besramno lažu.
A kad spominju izbacivanja nekih članova iz HND-a iz političkih razloga u vrijeme SFRJ zaboravili su spomenuti da se HND još 1992. godine ispričao svima koji su u godinama političkog jednoumlja nepravedno isključeni iz HND-a. Sve takve članove HND je rehabilitirao, po jednome od njih nazvana je jedna od najvažnijih nagrada HND-a, a po drugome je, na primjer, nazvan jedan javni prostor u Karlovcu, na inicijativu tamošnjeg ogranka HND-a.
HNiP-ovci zaboravljaju i da su neki od njih i sami nagrađivani dok su bili članovi HND-a a neki su bili izabirani u tijela Društva. Koje im je očito bilo dovoljno dobro da ga ne napuste sve dok nisu osjetili priliku da se ‘prodaju’ izglednim izbornim pobjednicima. Kad je netko tako licemjeran ne čudi da je u stanju napisati otvoreno pismo ‘dragim kolegama’ iz tog istog HND- kojega po zadatku pljuju posljednjih godinu dana sve ne bi li konačno uspjeli svojim političkim nalogodavcima na pladnju ponuditi moju ‘glavu’ računajući da će se tada lakše obračunati sa HND-om. Pogotovo sada kada su njihovi politički mentori ugrabili vlast.
Pritom je gotovo zabavno čitati kako HNiP-ovci kao javno pitaju ‘da li se među 2400 novinara i umirovljenika ponovo uvukao stari strah, ako baš nitko osim (u HND-u čak i nepriznatih!) internetskih novinara, nema hrabrosti reći: Leković ne provodi svoj anarhističko lijevi politički aktivizam u moje ime.’
Što ja radim od kada sam predsjednik HND-a članovi Društva vrlo dobro znaju (a uskoro će godišnja skupština pa će me moći smijeniti ukoliko misle da ne radim ono što vide nego ono što bi HNiP htio da vide) kao što znaju da su ti navodno jedini hrabri, a ‘nepriznati’ Internet novinari zapravo dvoje provokatora koji su zloupotrijebili članstvo u HND-u za lažno predstavljanje i neutemeljene optužbe, a sve na tragu onoga što radi HNiP.
U HNiP-ovom otvorenom pismu članovima HND-a još je zabavnija najava kako će HNiP ‘svoje djelovanje i nadalje aktivno nastaviti pokretanjem niza projekata od značaja za novinarstvo i hrvatsko društvo u cjelin’. Ali pozivanja na časnog Milana Grlovića, jednoga od utemeljitelja i prvog predsjednika HND-a uopće nije zabavno. Naprotiv, besramno je.

Saša Leković, slobodni novinar

Foto: Saša Leković – društvena mreža