fbpx

Hemingway: Život i djelo književne ikone Ernesta Hemingwaya

Dokumentarna serija Hemingway

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 27. veljače 2022. godine na Trećem programu (HRT-HTV3) u terminu od 16.10 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Hemingway.

Hemingway

Dokumentarna serija u šest epizoda istražuje život i djelo književne ikone Ernesta Hemingwaya i njegova trajnog utjecaja na književnost i kulturu.

Pripovjedači su glumci Jeff Daniels kao Hemingway te Meryl Streep, Keri Russell, Mary Louise Parker i Patricia Clarkson kao njegove četiri žene.

Serija prati meteorski uspon i tragičan slom autora koji je u svojim posljednjim godinama patio od kroničnog alkoholizma, teške mentalne bolesti, traumatskih ozljeda mozga i depresije.

U svojoj 61. godini, 1961., Ernest je počinio samoubojstvo, ostavljajući za sobom jedinstven umjetnički opus i zamršeno emocionalno nasljedstvo najbližima.

Jedan od najvećih američkih pisaca bio je među prvima koji su živjeli i radili na opasnoj razmeđi umjetnosti i slave. Serija je intimna slika Hemingwaya kao pisca, koji je bilježio složenosti ljudskog stanja u šturoj no dubokoj prozi, djelima koja su i danas duboko utjecajna diljem svijeta.

Ernest – “volio je voljeti”, kaže pisac Michael Katakis. Tijekom burnog života ženio se četiri puta i imao je tri sina. Njegovi odnosi sa ženama – majkom, sestrama, suprugama i bolničarkom iz Prvoga svjetskog rata koja mu je slomila srce – iz temelja su utjecali na njegov rad.

No unatoč razmetanju hrabrošću i iznimno naglašenome muškom stavu Hemingway je o odnosima muškaraca i žena pisao s mnogo osjećaja, nijansirano i otvoreno.

Kao što pred kamerom kaže spisateljica Edna O’Brien, znao se “staviti u kožu” druge osobe i izraziti najdublje ženske emocije.

Autori serije imali su vrlo slobodan pristup riznici Hemingwayevih rukopisa, korespondenciji, albumima s isječcima iz novina te fotografijama pohranjenima u bostonskoj Predsjedničkoj knjižnici John F. Kennedy. Intervjui s uglednim biografima i akademicima kao što su Mary Dearborn i Mark Dudley u novom su svjetlu prikazali autora i njegovo djelo; a poznati pisci diljem svijeta – uključujući Ednu O’Brien, Abrahama Verghesea, Marija Vargasa Llose, Mary Karr, Tima O’Briena, Akiko Manabe, Leonarda Padure i Tobiasa Wolffa – dodatno produbljuju istraživanje Hemingwayeva opusa.

Ono obuhvaća i dirljiv komentar Hemingwayeva sina Patricka, te pokojnog senatora Johna McCaina, čiji životni uzor nije bio Ernest, nego Robert Jordan, glavni lik u Kome zvono zvoni.

Foto: Press HRT